2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Szorosabbra fűzi együttműködését a szakképzési intézményrendszerrel a Nestlé

Szorosabbra fűzi együttműködését a szakképzési intézményrendszerrel a Nestlé

Noha a Nestlé magyarországi központi irányításában a 30 alattiak aránya a foglalkoztatottak egyharmadát teszi ki, a termelésben résztvevőkkel együtt országosan csak minden ötödik munkavállalója sorolható a fiatalok közé. Az arányok javítása érdekében a duális szakképzési együttműködésbe bevont álláshelyei számát megtöbbszörözi a társaság diósgyőri és szerencsi üzemeiben. Mint az egy pénteki diósgyőri szakmai kerekasztal beszélgetésen is megerősítést nyert, ez a célkitűzés tökéletesen összhangban van a kormány és a kamara szándékaival is.

 

Diósgyőrben több évtizede tradicionális módszerekkel készülnek csokoládéfigurák, és a nyugdíjba menő édesipari termékgyártó szakmunkások utánpótlása fontos feltétele a kimagasló minőség fenntartásának. Némileg hasonló a helyzet a gépesített termelést biztosító munkatársak körében is, ugyanakkor ezen a területen a technológiai fejlődés egyébként is állandó kihívás elé állítja a munkaerő képzéséért felelős vezetőket.

A 2015-ben megindított duális szakképzési együttműködési program évről évre hoz be a régióból olyan fiatalokat a gyárba, akik az elméleti képzés mellett egy világcég gyárában szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat. A két miskolci középfokú oktatási intézménnyel, a Szemere Bertalan Szakközépiskolával és a Debreczeni Márton Szakiskolával közösen indított képzések eredményeképpen jövőre a Nestlé szerencsi és diósgyőri gyára összesen három évfolyamon már több mint 50 fiatalnak adhat duális szakképzést.

Pénteken a Nestlé diósgyőri üzemében minisztériumi, kamarai és más iparági döntéshozók jelenlétével tartottak zártkörű egyeztetést a duális szakképzés eredményeiről és a kapcsolódó jövőbeni feladatokról. Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke – aki egyúttal a Borsod-megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is – előrevetítette, hogy az ilyen jellegű, iparági szereplőkkel folytatott együttműködésekre sokkal nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni a jövőben. Mint kifejtette, a vállalatoknál jelentkező konkrét igények felszínre kerülése mellett a pályaválasztásban való segítség is nagy előnye a duális szakképzésnek, ráadásul a technológiai fejlődés irányai, az automatizáció illetve a digitalizáció várható következményei csak ilyen elsődleges iparági forrásból ismerhetők meg a tanulók és oktatóik számára is. Magyarországon jelenleg 55 ezer fiatal tanul tanulói szerződéssel, ami a jelenlegi szakképzésben tanuló középiskolás fiatalok közel 30 %-át jelenti. Cél, hogy 60%-ra emelkedjen a duális képzésben résztvevő fiatalok aránya a közeljövőben.” – jelentette ki Bihall.

„Ez az előrejelzés egybecseng a mi szándékainkkal is, hiszen a Nestlé Hungária Kft. és partnervállalatai évek óta elkötelezetten támogatják a fiatalok munkához juttatásának ügyét. 2014 óta működtetjük az „Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért” partnerprogramunkat, ami eleinte a munkanélküliség leküzdésére volt hivatott, mára viszont a változó termelési környezet, a társadalmi mobilizáció és az utánpótlás kihívásaira is választ tud adni.” – mondta Verő Barbara, a Nestlé Hungária Kft. HR vezetője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Debrecen Business Forum 2024
A Kelet-magyarországi régió fejlődésének új perspektíváiról csaknem 300 üzleti szereplő - köztük a legnagyobb multinacionális vállalatok hazai vezetői…

További cikkek