2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

SZJA kötelezettség

A munkaügyi központ által folyósított támogatásokra tekintettel is fennállhat a személyi jövedelemadó bevallás benyújtására irányuló kötelezettség Amennyiben Ön a 2010-es évben a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján vállalkozói járadékban, álláskeresési járadékban, álláskeresési segélyben, vagy képzési támogatásként keresetkiegészítésben, illetve keresetpótló juttatásban részesült, akkor az ebből származó jövedelmére tekintettel 2011. május 20-áig még akkor is személyi jövedelemadó bevallást kell benyújtania, ha egyébként az adóév (2010-es év) folyamán más adó- és bevallásköteles jövedelmet nem szerzett.

A fenti jogcímeken megszerzett jövedelmet a munkaügyi központ által kiállított igazolás alapján a 1053-as bevallás 4. sorában kell szerepeltetnie, de tekintettel arra, hogy az említett juttatások a személyi jövedelemadóról szóló törvény alkalmazásában bérjövedelemnek (bérnek) minősülnek, azokkal szemben adójóváírást érvényesíthet.

Fontos, hogy abban az esetben, ha az álláskeresési segély megállapítására az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár öt évet meg nem haladó időtartamon belüli betöltésére is figyelemmel került sor, akkor azt kizárólag akkor kell bevallania, ha az adóévben más bevallásadási kötelezettség alá tartozó jövedelemre is szert tett (ebben az esetben az álláskeresési segély összegét a 1053-as bevallás 18. sorába írja be). Más bevallásköteles jövedelem hiányában személyi jövedelemadó bevallást nem kell benyújtania.

A személyi jövedelemadó bevallására szolgáló 1053-as nyomtatvány az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatánál beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) is letölthető és az internetes program segítségével is kitölthető.

Amennyiben a bevallás kitöltésével vagy a fentiekben foglaltakkal kapcsolatban további kérdése van, tárcsázza a 06/40-42-42-42-es kék számot, ahol kollégáink hétfőtől csütörtökig 8.30-16.00 óráig, pénteken pedig 8.30-13.30-ig szívesen állnak a rendelkezésére.

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…