2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Szijjártó: rekordot dönt a magyar-török kereskedelem

A tavalyi évben rekordot döntő és idén is növekvő kétoldalú kereskedelem további élénkítéséről állapodott meg Magyarország és Törökország – tájékoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon Ankarából az MTI-t.
A miniszter, aki kétnapos látogatást tett a török fővárosban, elmondta: a két ország négy területen, mégpedig a befektetések kölcsönös támogatásán és a magyar élőállat-export újraindításán, valamint a török villamosenergia-hálózat és a nukleáris háttéripar kiépítésében való magyar részvételen keresztül tervezi szorosabbra fűzni gazdasági kapcsolatait.
Törökország fontos szerepet tölt be a magyar külgazdasági stratégiában, mivel egy dinamikusan növekedő gazdaság – mondta Szijjártó Péter, akit a török fővárosban fogadott Recep Tayyip Erdogan államfő, valamint megbeszélést folytatott Nihat Zeybekci gazdasági miniszterrel, Volkan Bozkir Európai Unió-ügyi miniszterrel és Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszterrel, a gazdasági vegyes bizottság török társelnökével.
A tárcavezető emlékeztetett: a két ország Erdogan – még kormányfőként tett – 2013-as budapesti látogatásán arról állapodott meg, hogy ötmilliárd dollárra növeli az éves kétoldalú kereskedelmi forgalmat. A tavalyi évben a török-magyar áru- és szolgáltatásforgalom 26 százalékkal 2,6 milliárd dollárra nőtt, az idei év első nyolc hónapjában pedig további 7,4 százalékos növekedést regisztráltak – mondta.
A jelenleg 100 millió dollárra tehető magyarországi török befektetések további ösztönzésére egy 50 millió eurós pénzalapot hoztak létre, amely a kis- és középvállalkozások kölcsönös beruházásait fogja támogatni. A juh- és a szarvasmarha-export újraindításától pedig 130-150 millió dolláros exportnövekedést vár a magyar kormány – hangsúlyozta.
Szijjártó Péter azt is kifejtette, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Törökország európai integrációjának. „Úgy gondoljuk, hogy Európának új lendületre és dinamizmusra van szüksége. Egy olyan gyors gazdasági növekedési ütemet felmutatni képes ország, mint Törökország egészen biztosan új lendületet és új impulzust tudna adni Európának” – fogalmazott a miniszter. Azt is elmondta, hogy a hagyományosan jó kulturális és turisztikai együttműködés jó alapja a hosszú távú gazdasági és kereskedelmi együttműködésnek.
A magyar diplomácia vezetője kitért arra is, hogy Törökországra tranzitországként fontos szerep hárul az azerbajdzsáni gáz Közép-Európába juttatásában, ami Ilham Aliyev azeri elnök eheti budapesti látogatásának egyik központi témája volt. Magyarország pedig az Európába irányuló török kereskedelem tranzitországaként játszik jelentős szerepet, ezzel kapcsolatban a török fél kérte a tranzitfuvar-engedélyek növelését.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ankarai látogatásán találkozott több török nagyvállalat vezetőjével, valamint a Török-Magyar Kereskedőház elöljáróival is, és előadást tartott a TOBB Egyetem Gazdasági és Igazgatási Karán „Az Európai Unió jövője” címmel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…