2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Szijjártó Péter a magyar-amerikai gazdasági együttműködésről és Európa energiabiztonságáról tárgyalt

Szijjártó Péter a magyar-amerikai gazdasági együttműködésről és Európa energiabiztonságáról tárgyalt

Szijjártó Péter a magyar-amerikai gazdasági együttműködésről és Európa energiabiztonságáról tárgyalt Hoyt Brian Yee-vel, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai es eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárával, valamint Amos J. Hochsteinnel, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának energiadiplomáciáért felelős helyettes államtitkárával kedden – közölte a külügyi és külgazdasági államtitkár sajtófőnöke az MTI-vel.
Fülöp Judit kiemelte: Szijjártó Péter elmondta, hogy az amerikai földgáz Európába irányuló exportjának lehetővé tétele jelentősen növelné Magyarország és egész Európa energiabiztonságát.

    A sajtófőnök emlékeztetett arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok kongresszusának asztalán jelenleg két olyan törvényjavaslat is fekszik, amelyek lehetővé tennék az amerikai földgáz kivitelét az Egyesült Államokkal szövetségesi viszonyban lévő országokba is. Szijjártó Péter arra kérte a két helyettes államtitkárt, hogy az Egyesült Államok minél előbb hozzon döntést az amerikai földgáz európai exportjának megindításáról és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak kulcsszerepe van Európa energiaellátása szempontjából, egyrészt központi fekvése, másrészt regionális összehasonlításban is jelentős gáztározó kapacitása miatt.

    Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a Horvátországban építendő cseppfolyós földgáz (LNG) terminálok nélkülözhetetlen részét képezik a térség energiabiztonságának és fontosnak nevezte, hogy a horvát kormány minél előbb hozzon döntést ezen beruházások megindításáról és tájékoztatta a helyettes államtitkárokat a Mol INA-részesedése körül kialakult helyzetről és az azzal kapcsolatos kormányzati álláspontról – tájékoztatott Fülöp Judit.

    Az államtitkár elmondta, hogy a Mol maradéktalanul teljesítette a horvát állammal kötött szerződésben vállalat kötelezettségeit és tájékoztatta őket, hogy Magyarország mindig fel fogja emelni a szavát az Európai Unióban elfogadhatatlan, fenyegető, gazdaságon kívüli eszközöket használó nyomásgyakorlással szemben.

    A kétoldalú kapcsolatok terén különösen sikeresnek minősítették a gazdasági együttműködésüket: a kétoldalú kereskedelmi forgalom 24 százalékos növekedését követően 2013-ban meghaladta az 5 milliárd dollárt, miközben a magyar export 34 százalékkal, 3,3 milliárd dollárra nőtt – ismertette a sajtófőnök.

MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…