2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Szijjártó: négyszáz új munkahely jön létre az infokommunikációs szektorban

Szijjártó: négyszáz új munkahely jön létre az infokommunikációs szektorban

(MTI) – Legalább négyszáz új munkahelyet létesít az idén Magyarországon a szolgáltató központokat működtető IT Services Hungary (ITSH) – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Szijjártó Péter elmondta: a Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Systems 100 százalékos tulajdonában lévő ITSH 2006-ban nyitott irodát Budapesten, ma már több mint 4 ezer munkavállalója van négy magyarországi városban, a túlnyomó többségük diplomás, nyelveket beszélő fiatal.
A magyar kormány 2,5 milliárd forinttal támogatta – részben a költségvetésből, részben európai uniós forrásokból – az új munkahelyek teremtését – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy a vállalat 12 magyar egyetemmel működik együtt, Debrecenben lényegében „külön tanszéke” van. Bevételeinek 96 százaléka exportból származik.
A miniszter kifejtette: a magyar kormány jelentősen megnövelte a kutatás-fejlesztésre és a digitalizációra fordítandó költségvetési forrásokat „azért, hogy megfelelő befektetési környezetet biztosítsunk Magyarországon a magas hozzáadott-értéket képviselő és magas exporttartalommal dolgozó szolgáltató vállalatok számára”, mint amilyen az IT Services Hungary.
Kutatás-fejlesztésre (K+F) ezért a jelenlegi európai uniós költségvetési ciklusban kétszer annyi forrást – a hét év alatt összesen 750 milliárd forintot – fordítunk, és szeretnénk, ha a K+F ráfordítások aránya 2020-ra elérné a hazai össztermék (GDP) 1,8 százalékát – mondta. A digitalizáció terén a kitűzött cél, hogy 2018-ig minden háztartásban elérhető legyen a szélessávú internet – emlékeztetett.
Kiemelte, hogy a pénteken és hétfő reggel megjelent makrogazdasági adatok szerint a magyar gazdaságot az ipar és az export teljesítménye és a szolgáltatások külkereskedelme húzta. Az ipar teljesítménye 8 százalékkal bővült, a szolgáltatások külkereskedelmének aktívuma 70 milliárd forinttal nőtt az idei első negyedévben; a kivitel 8 százalékkal nőtt az év első négy hónapjában, és elérte a 30 milliárd eurót – sorolta.
Mindez azt bizonyítja, hogy a magyar külgazdaság teljesítménye hosszú távon alá tudja támasztani a nemzetgazdaság folyamatosan növekvő teljesítményét, vagyis a magyar kormány jól döntött, amikor a külgazdasági orientációt helyezte az új külpolitikai stratégia középpontjába – mondta.
Birgit Wahl, az ITSH felügyelőbizottságának elnöke elmondta: a T-Systems összesen nagyjából 20 ezer embernek ad munkát szerte a világon, ebből a magyarországi munkavállalók száma bő 4 ezer – ez is mutatja Magyarország jelentőségét. Mint mondta, Magyarországon kitűnő egyetemek, nyelveket beszélő, motivált munkaerő áll rendelkezésre az ICT-szektor befektetőinek. Megjegyezte, az indiai vállalatok által támasztott verseny miatt folyamatosan kell fejleszteni, és még rugalmasabbnak kell lenni az infokommunikációs szolgáltató szektorban is.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idén az IT Services Hungary nyerte el a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közös elismerését, az Év befektetője díjat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek