2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Szijjártó: a Déli Áramlat megépítése európai érdek

A Déli Áramlat megépítése európai érdek, hiszen hozzájárul Közép-Európa energiabiztonságának növeléséhez azzal, hogy diverzifikálja a beszerzési útvonalakat, csökkenti a tranzitkockázatokat, és nemcsak a szállítási útvonalában lévő országokat látja majd el, hanem Nyugat-Európát is – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán az MTI-nek. Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek, hogy Bécsben részt vett és előadást tartott egy balkáni energetikai konferencián, amelynek fő témája a Közép- és Dél-Európa energiabiztonságának javítása és az ehhez szükséges beruházásokról való tárgyalások voltak.

Az államtitkár elmondta: előadásában a Déli-Áramlatról szóló, az Európai Unió és Oroszország közötti tárgyalások felgyorsítását sürgette, mivel Magyarországnak és Közép-Európának elemi érdeke a Déli Áramlat megépítése.

Véleménye szerint ennek négy fő oka van, amelyek közül az első, hogy nincs hatékony közös európai energiapolitika. Ha lenne ilyen, akkor nem bukott volna meg a Nabucco-projekt, amely egyszerre jelentette volna a források és az útvonalak diverzifikációját –  mondta. A projekt sikertelensége miatt azonban új útvonaldiverzifikációt jelentő beruházásra van szükség – tette hozzá.

Második okként Szijjártó Péter a horvát folyékony földgáz (LNG) terminállal való késlekedést említette, illetve azt, hogy a magyar-román, valamint a magyar-horvát interkonnektorokon való kétirányú gázszállítás lehetőségének hiánya miatt belátható időn belül új forrás nem fog Közép-Európa rendelkezésére állni. Harmadik okként hivatkozott az Északi Áramlatra, amely sikeresen csökkentette a tranzitkockázatokat.

Legvégül Szijjártó Péter szerint azért elemi érdeke Magyarországnak és Közép-Európának a Déli Áramlat megépítése, mivel Közép-Európa gázellátása nem függhet egy szomszédos ország politikai viszonyaitól.

Közlése szerint a konferencia után találkozott a 19 legfontosabb Magyarországon befektető osztrák cég vezetőivel, ahol beszámolt a Magyarország megújítását jelentő gazdaságpolitikai döntések sikeréről, hiszen a közelmúltban 20 éves foglalkoztatási rekord dőlt meg, jelentősen csökkent a munkanélküliség, 6 százalékkal nőtt az export és a magyar gazdaság tartós növekedési pályára állt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az Ausztriával való gazdasági együttműködésre. Hangsúlyozta: az ország Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, az osztrák vállalatok magyarországi befektetései meghaladták a 9 milliárd eurót.

Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést tart Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek