2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szenved a szőlő szüretel a borász

Volt olyan borász, aki az egyik közösségi oldalon azt jósolta, hogy már szeptember végére lemegy az idei szüret. A borászok szerint idén főleg a csapadékhiány okozott gondot. Fokozatosan figyelik a cukor és sav arányokat, és ahol kell, ott szüretelik a szőlőt. Öt borásznak három kérdést tettünk fel az idei szürettel kapcsolatban. Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis; Laposa Bence, a Laposa Birtok; Légli Géza, a Kislaki Bormanufaktúra; Ipacs Zsolt, az Ipacs Pincészet és Hagymási Tamás, a Hagymási Pincészet borásza válaszolt három kérdésünkre. Milyen a szüretelendő vagy a már leszüretelt szőlő minősége?
Hagymási Tamás: Szemre szép, a mustfokok átlagosak, a savak egy kicsit elégtek, a szemek kissé apadtak, néhány fajtán napégés látható.
Légli Géza: Kevés, de kiváló.
Bárdos Sarolta: A szőlő teljesen egészséges. Az idei száraz nyáron igazán könnyű volt a szőlőket megvédeni a gombás betegségektől. Mint az országban mindenütt Tokajban is rohamosan érik a szőlő. A sárga muskotály szedését augusztus 30-án kezdtük meg. A fajták teljesen „egymásra érnek”, a száraz furmintok ás hárslevelűk alapanyagát is rövidesen elkezdjük szüretelni. A cukor és sav arányokat folyamatosan kell figyelni, mert a nagy melegben nagyon gyorsan változik.
Laposa Bence: Mennyiség 10-30%-al kevesebb. Minőség: érettség, egészség rendben, a sav alacsony.
Mennyire viselte meg a szőlőt a meleg?
Hagymási Tamás: Az arra érzékeny fajtáknál túllevelezés esetén napégés látható a fürtökön, a levelek kanalasodtak, a fürtök megnyúltak, a bogyók kicsik és apadtak. (korai fajták érzékenyek: Irsai Olivér, Muskotály, Sauvignon Blanc, stb.) Ezzel együtt elmondható, hogy inkább a csapadékhiány a gond, mint a meleg.
Légli Géza: A fiatalabb szőlőket jobban, de a zöldmunkával segítettünk nekik.
Bárdos Sarolta: Az idősebb tőkék meglepően jól bírták, a fiatal tőkéken látom, hogy szomjazik. Ez már a 2. aszályos év, remélem jövőre több csapadék lesz! Ahol az idén nem volt fürtválogatás ott nagy rosszul néznek ki a szőlők, egyértelműen nem tudták a tőkék a fürtöket kinevelni.
Laposa Bence: A korai fajtákkal egyszerűbb, mindegy, hogy fehér vagy vörös nálunk az olasz viseli a legnehezebben, kicsik a bogyók, nincs benne lé. Sok szőlő, főleg a fiatal ültetvények, a száradás jeleit mutatják…
A vörösbornak, a fehérnek vagy a rozénak kedvez majd az évjárat?
Hagymási Tamás: Inkább a vörösnek. A fehérek túl tanninosak, alacsony a sav, a rozéknál is ez jelent gondot. Általában elmondható az aroma- és az illatszegénység. A vöröseknél érlelés során úgyis eltűnik a jelentős része.
Légli Géza: Erre majd decemberben visszatérünk.
Ipacs Zsolt (aki Tokajban és Szekszárdon vásárolja a szőlőt, és a budaörsi pincéjében dolgozza fel): Én alapvetően a lágy savak kedvelője vagyok, ezért ilyen szempontból az évjárat nekem kedvez. Az almasav kevés lesz a borokban, ez a rozét egy kicsit lustává teheti, a testesebb fehéreknél talán nem annyira gond. Inkább vörösboros évjárat lesz. Ízlés és stílus kérdése mindenképpen. Azt mondanám, hogy a behízelgőbb boroknak kedvez az időjárás.
Plusz egy kérdés Bárdos Saroltához, hiszen ők aszút is készítenek Tokajban:
Az aszúnak kedvez majd az évjárat?
Bárdos Sarolta: Ha így marad az időjárás, akkor sajnos az idén sincs esélyünk az aszúra. Az aszúsodás beindulásához most egy több napos esőre lenne szükség. Igazán jó aszús év utoljára 2008 volt, az utóbbi 3 évben csak nagyon kevés aszút lehetett készíteni.
Zipp.hu.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek