2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Szakértelmük menti meg a kaposvári NABI dolgozóit

200 új munkahelyet teremt a török Metyx Kaposvárott 7 és fél milliárd forint beruházással mintegy 200 munkahelyet teremt Kaposváron a törökországi Telateks A.S.  A beruházásnak köszönhetően újra munkába állhatnak az egykori North American Bus Industries (NABI) elbocsátott dolgozói.
Török befektető vásárolta meg a North American Bus Industries (NABI) karosszéria kaposvári gyárát. A Telateks a jó infrastruktúra, munkaerő és menedzsment miatt döntött a magyarországi befektetés mellett.  A 7 és félmilliárd forint felhasználásával történő beruházás keretében 3 éven belül mintegy 200, részben a volt NABI gyárban dolgozó szakembert alkalmaznak majd.
A vevő elsősorban kompozit anyagból készülő szélkerék lapátokat és motorházakat gyárt majd a kaposvári üzemben. Az akvizíciós projektet a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a HITA projektmenedzsment tevékenységével  szakmailag is támogatta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár júliusban személyesen tárgyalt a vevővel.
Ugur Üstünel ,  befektető cég  tulajdonosa elmondta, hogy korábban egy brazíliai befektetésen gondolkodtak, azonban amikor tudomást szereztek a kaposvári dolgozók szakértelméről, akkor módosították az eredeti elképzelést és inkább a  magyarországi beruházásra összpontosítottak.
A Telateks A.S.-ről
Műszaki textíliák gyártásával foglalkozó török cég. Gyárai Törökországban találhatóak, illetve 2011-ben alapítottak egy leányvállalatot Németországban. Kompozit üzletáguk (Metyx Composites) nyersanyagokat, félkésztermékeket állít elő különféle. iparágak, úgy mint az autóipar, hajógyártás, szélenergia ipar, infrastruktúra, stb. részére. Törökországon kívül Németországban és Angliában is jelen vannak.
A NABI-ról
A North American Bus Industries (NABI) története 1976-ra nyúlik vissza, amikor kereskedelmi megállapodás született az akkor a világelsők között számon tartott magyar Ikarus és amerikai Crown Coach között. A céget hivatalosan 1992-ben alapították. A székhelye Budapesten található, Budapesten és Kaposváron van buszkarosszéria-gyártó illetve összeszerelő üzeme. Fennállása óta több mint 8000 autóbuszt gyártott az amerikai piacra is.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek