2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Stratégiai megállapodás jött létre Magyarország és a General Electric között

Stratégiai megállapodás jött létre Magyarország és a General Electric között

Az aláírási ünnepségen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány prioritásnak tekinti az innovációt és a kutatás-fejlesztést, hogy a magyarországi kis- és középvállalatok bekerüljenek a globális innovációs hálóba.

„A kormány stratégiai szövetségi körében az első helyen mindenképpen a GE található, hiszen több mint két évtizede partnerünk.” A kormány eddig a Coca-Colával, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, valamint a Hankook Tire Kft.-vel kötött stratégiai megállapodást.

Nagyon fontos, hogy a GE következő növekedési projektjeihez minél több magyar beszállítót nyerjen meg. „Mi az Eximbankon keresztül mindenfajta pénzügyi forrást biztosítunk ehhez. Mi ott vagyunk mögötte” – hangsúlyozta a miniszter.

Rámutatott: a GE kifejezetten növekedésközpontú cégcsoport, amely – jóllehet több mint 100 országban van jelen világszerte – ott fejleszt, ahol van növekedési potenciál. Mint mondta, a kormány számára megtiszteltetés, hogy „a globális gazdaság egyik legnagyobb cége nemcsak megőrizte magyarországi pozícióját, hanem új terveket, projekteket indít”.

Az innováció szempontjából fontos intézkedések között említette, hogy a kormány meg kívánja duplázni a felsőfokú műszaki, természettudományos és informatikai képzésben részt vevő hallgatók számát. A mostani 21 ezerről jövőre 30 ezerre emelkedne a részvevők száma, de 2-3 éven belül a létszám elérné a 40 ezret. Matolcsy György kiemelte azt a kormányzati döntést is, amely jövő év elejétől a kutatás-fejlesztésben dolgozók esetében eltörli a 28,5 százalékos munkáltatói közterhet.

Hutter Iván, a GE Fényforrás Üzletágának európai, közel-keleti és afrikai régiójának általános igazgatója beszédében úgy fogalmazott: a GE meggyőződése, hogy a közös sikerek kulcsa az innováció. Az új stratégiai megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy az átalakuló világgazdaságban Magyarország és a GE új alapokra helyezze kapcsolatát. A vállalatvezető hangsúlyozta: Magyarország kivételes helyzetben van a cég szempontjából, hiszen az ipari és a pénzügyi üzletág is jelen van az országban. A régióban dolgozó munkatársak közel fele Magyarországon vállal munkát – tette hozzá. Hutter Iván közölte: a GE Magyarországon dolgozó mintegy 400 kutatómérnöke globális csapatban, szoros együttműködésben dolgozik a hazai és nemzetközi felsőoktatási intézményekkel és vállalatokkal.

22525_gelogo2.jpg
A GE 1989 vége óta van jelen Magyarországon, amikor többségi tulajdonrészt szerzett a Tungsram izzógyártóban. A társaság azóta valamennyi üzletágában hajtott végre magyarországi beruházást. Banki üzletágával együtt jelenleg több mint 12 500 munkatársat foglalkoztat Magyarországon, így a legnagyobb amerikai munkáltató és befektető az országban.

A társaság ipari tevékenységét összefogó GE Hungary Kft. és leányvállalatai öt városban hat gyárat, valamint három regionális üzleti központot és két kutatás-fejlesztést végző részleget üzemeltetnek. Emellett a társaság keretében, Budapesten működik a GE Fényforrás üzletág európai, közel-keleti és afrikai térségi üzleti és globális K+F központja, amely Magyarország öt városában további hat üzemet működtet.

A GE Hungary Veresegyházán gázturbinákat szerel össze és repülőgép-turbinákat javít, illetve alakít át erőművé. Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Kisvárdán, Nagykanizsán és Budapesten világítótesteket és ezekhez alkatrészeket állít elő. A társaság Ózdon kismegszakítókat, Budaörsön egészségügyi berendezésekhez részegységeket, Oroszlányban pedig víztisztítási membránokat gyárt.

A GE Hungary 2011. évi árbevétele 1 ezer 180 milliárd forint volt, amelynek 98 százaléka exportból származott. Tavaly a GE Hungary Kft. volt Magyarország harmadik legnagyobb árbevételű cége, harmadik legnagyobb exportőre és kilencedik legnagyobb foglalkoztatója.

A GE-t a feltaláló Thomas Edison alapította 1878-ban. A vállalat azóta piaci tőkeértékét és árbevételét tekintve is a világ egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát. A GE 2011 végén világszerte több mint 300 ezer munkatársat foglalkoztatott.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…