2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Sokan nézünk új állás után

Tíz magyar internetezőből négy keres jelenleg is állást, és a munkával rendelkezők fele is várhatóan új munkahely után néz az elkövetkezendő 12 hónap során – derült ki az egyik nagy álláskereső portál megbízásából a KutatóCentrum által készített felmérésből. Elsősorban a 18-34 évesek gondolják úgy, hogy egy éven belül munkát fognak keresni.
A magyar internetezők 55 százaléka véli úgy, hogy az elkövetkezendő egy évben állást fog keresni, elsősorban a 18-34 és a 45-54 év közötti korosztály – derült ki a portál megbízásából a KutatóCentrum által készített felmérésből.

„Megdöbbentő, hogy azok közül, akik a felmérés pillanatában állással rendelkeztek, minden második munkavállaló a közeljövőben nagy valószínűséggel új állás után néz” – mondta Kristók Balázs, az állásportál vezetője. Azok között, akik jelenleg ugyan nem keresnek állást, de az elmúlt 3 évben igen, jóval többen (51%) számítanak rá, hogy az elkövetkezendő 12 hónapban ismét rákényszerülnek az álláshirdetések böngészésére, mint azok, akik már régebb óta nem keresnek új állást (21%).

A nők inkább bíznak az ismerősökben

Az internetezők jellemzően a világhálót választják álláskeresésre is. A neten keresők körében az álláskereső oldalak (90%) a legnépszerűbbek, ezt követik azok testre szabott hírlevelei (56%), a keresők (54%) és közvetlenül a kiválasztott cég honlapja (49%), de a közösségi oldalakon is több mint ötödük tájékozódik. Az internetes csatornák mellett még gyakori az ismerősök, barátok, rokonok ajánlása és az apróhirdetési újságok böngészése.

„Érdekesség, hogy a nők jellemzően inkább fordulnak a munkaügyi kirendeltségekhez és karrierirodákhoz, vagy számítanak ismerőseik, barátaik, rokonaik ajánlására, mint a férfiak. A hölgyektől a kreatívabb karrierépítés sem áll távol, a most futó szlogenpályázatunkon is több a női résztvevő. Az erősebbik nem viszont elsősorban a munkaerő-közvetítői és fejvadász cégekben, az állásbörzékben vagy a kiválasztott vállalat közvetlen megkeresésében bízik” – mondta az álláskereső portál szakembere.

Az interneten állást keresők között a felsőfokú végzettségűek több mint kétharmada a kiválasztott cég honlapján is tájékozódik, míg az internetes fórumokat jellemzően az alacsonyabban iskolázott internetezők keresik fel munkakeresés céljából.

A kutatás hátteréről:

A cikk adatai a KutatóCentrum és az egyik neves álláskereső portál közös kutatásának eredményein alapulnak, mely 2012. május 14. és 21. között online lekérdezéssel zajlott. A kutatásban 1052-en vettek részt, a minta kor, nem, iskolai végzettség, településtípus és régió tekintetében reprezentálja a hazai 18-64 éves magyar internetezőket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek