2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Segíti az iparimeggytöbblet kivonását az állam

Megoldást dolgoztak ki mintegy 15 ezer tonna iparimeggytöbblet kezelésére a hazai feldolgozók, termelői és szakmai szervezetek, valamint a Földművelésügyi Minisztérium – jelentette be Nagy István, az FM parlamenti államtitkára.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) gyümölcstermesztési kutatóintézetének érdi kutatóállomásán tartott sajtótájékoztatón Nagy István elmondta, hogy az elképzelés szerint az állam összesen 800 millió forint értékben támogatja azokat a termelői értékesítő szervezeteket (tész), feldolgozókat és termelőket, akik késztermék – elsősorban üveges meggybefőtt – előállításával vállalják a mostani többlettermés kivonását a piacról.

A tervek szerint a támogatás mértéke üvegenként 40 forint lesz. Az államtitkár hangsúlyozta: a megoldás biztosítja, hogy a felesleg feldolgozása mellett megfelelő árualap álljon rendelkezésre a jelenlegi és a tervezett új piacok igényeinek kielégítésére. A konstrukció részleteinek kidolgozását megkezdték, és az érintett vállalkozásokkal és szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után mielőbb véglegesítik. Nagy István kiemelte, hogy a többlet az ipari meggy piacán keletkezett, de ha nem rendeznék a problémát, az negatív hatással lenne az étkezési meggyre is. Az államtitkár jelezte: a szaktárca célja, hogy a meggy termékpályán is elősegítse a termelők, a feldolgozók és a kereskedők közötti tartósabb üzleti kapcsolatok kiépülését.

(MTI/ Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek