2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Rekord hosszúságú őszi szünet – extra kiadások a szülőknek

Rekord hosszúságú őszi szünet – extra kiadások a szülőknek

Tippek a pénztárcabarát, hasznos programok szervezéséhez Idén közel másfél hetes az iskolai őszi szünet. Ami a gyerekeknek boldogság, a szülőknek nagy dilemma. Többségük a nyári szünet alatt kivette a szabadságát, most pedig újabb 5 munkanapra kell megoldani a gyerekfelügyeletet. Nagymama, tábor vagy közös utazás? Mi mennyibe kerül? A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője néhány hasznos ötletet gyűjtött össze.

Természetesen a legolcsóbb megoldás, ha a nyugdíjas nagyszülőkre lehet bízni a gyereket. Ha ez nem lehetséges, érdemes több családnak összefogni. Ha mindenki csak egy szabadnapot vesz ki, de bevállalja az ismerősök gyerekeit is, a kicsiknek máris adott a jó program, és a szülőknek sem megterhelő, mert csak egy napra maradnak távol a munkahelyüktől.

Aki megengedheti magának, hogy a nyári szünet után egy újabb egy hetes táborra befizesse gyermekét, számos lehetőség közül választhat. Többféle tematikával – például matematika, kapustábor, zootábor – is hirdetnek programokat az ország több pontján, 16 ezertől 55 ezer forint közötti áron.

A Medián 2012-es felmérése szerint a szezonális turizmus ideje lejárt. Vagyis míg korábban a magyarok számára egyenlőségjel volt az utazás és a nyaralás között, ma már egy év alatt több utazást is terveznek a családok. Így sokan az őszi szünetre időzítik a családi nyaralást, bár az utószezoni árakhoz képest az őszi szünet idejére mindig megemelkednek a költségek. Érdemes az interneten körülnézni, több kuponos akció van, illetve közösségi vásárlói felületen is találhatunk kedvező utat, valamint a last minute akciókat is érdemes kihasználni.

Gondoljunk másképp kedvenc úti céljainkra! Például a Balaton ősszel is gyönyörű és kirándulni, a tó körül biciklizni ősszel még kellemesebb, mint kánikulában. Attól függően, az ország mely részében lakunk, szervezhetünk csillagtúrákat. Készítsünk költségvetést, mert kiderülhet, ha nem foglalunk szállást, hanem minden nap otthonról indulva fedezünk fel egy új kirándulóhelyet, az utazási költségek ugyan magasabbak, de bőven alatta maradnak a szállásköltségnek.

Hasonlítsuk össze az egyes utazási formák közötti árakat: mennyi lenne a benzinköltség, ha saját autóval utazunk, illetve mennyibe kerül a családnak, ha a közösségi közlekedést vesszük igénybe. A MÁV például 90 százalékos árkedvezményt ad a nagycsaládosoknak.

„Időben érdemes megtervezni az őszi szünetet, nemcsak a programokra, de a várható költségekre is figyelve. Másfél hét alatt akár 100 ezer forintot is kiadhat egy négytagú család, ami a hónap hátralévő részében megszorításokhoz vezethet. Legyen szó kirándulásról, wellness üdülésről vagy külföldi útról, ugyanazokat a tényezőket kell végig gondolni: mennyi a szállásköltség, mibe kerül a közlekedés, az étkezés, milyen belépőkkel vagy más, extra kiadásokkal lehet előre tervezni. Ha ezeket átgondoljuk, a család anyagi lehetőségeit figyelembe véve tartalmas időtöltést szervezhetünk” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

A K&H Csoport célja, hogy a gyerekek – szüleikkel és a pedagógusukkal együtt –   akár az őszi szünetben is minél színesebben, változatosabban és játékosabb formában ismerkedhessenek meg a pénzügyekkel. Ezt a célt segíti ezentúl egy új mobil applikáció is, a K&H univerzum. Az alkalmazás új, játékos módon közelíti meg az interaktív tanulást: a játékosok a galaxisban egyik bolygóról a másikra utazva ismerkednek meg döntéseik hatásával, pénzügyi következményeivel. Saját bolygójukon érdekes mini-játékok révén fejleszthetik készségeiket, ügyességüket, majd saját otthont építhetnek, melyet tetszés szerint berendezhetnek. A játék felépítéséből adódóan minden korosztály megtalálja a számára érdekes elfoglaltságot, és könnyedén sajátíthatja el az alapvető pénzügyi döntéseket: testvérek, barátok közösen játszhatnak, és játszva tanulhatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…