2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Piacok félelme táplálja az aranyat

A geopolitikai konfliktusok mindig zavart és bizonytalanságot okoznak a piacoknak. A növekvő félelem nem tesz jót sok kereskedő és befektetői idegeinek, de vannak kivételek, mint pl. a nemesfémek esetében.
A fegyveres konfliktus kirobbanásának, a katonai erő alkalmazásának esélye nagy fokú bizonytalanságot okoz a tőzsdéken. A nyersanyagok közül főleg az olaj ára ilyen esetekben meredeken emelkedik és ez magával húzza az aranyat is. 1990 augusztusában Kuvait felszabadítása érdekében indított, az amerikaiak által vezetett nemzetközi beavatkozás kezdetekor rövid időn belül 10 százalékkal többet kellett fizetni a sárga fémért. Igaz ugyanakkor, hogy az ilyen jellegű áremelkedések hatása általában néhány hét alatt kifut.
Most Ukrajna és Oroszország között kirobbant feszültség miatt aggódnak a piacok.
 
Nemcsak az esetleges katonai erő alkalmazása miatt és Ukrajna területi szétszakadása miatt van félelem, hanem azért is, mert a belpolitikai válság miatt már hónapok óta szenvedő ukrán gazdaság a teljes csőd felé közelít. Ennek elkerülése már azért is fontos lenne, mert néhány hete a feltörekvő országok valutái miatt uralkodik rossz hangulat a tőzsdéken. Ráadásul Ukrajna csődje számos, külső kitettsége miatt kedvezőtlen gazdasági helyzetben ország (így pl. Magyarország) számára is komoly bajt okozhat.
Ilyen feszültségekkel teli környezetben újra erőre kapott az arany, amely január eleje óta mind dollárban, mind euróban több mint 10 százalékot drágult. Februárban a 6,5 százalékos áremelkedésnek az amerikai gazdaság gyenge teljesítménye is komoly hátteret adott. Az arany árának továbbra erősödésére spekulálok száma egyre nő. A tőzsdéken 2013 nyara óta nem látott számban fogadnak az emelkedésre, amely akár 1380 dollár és 1000 euró közelébe lökheti fel a napi árakat. Ilyen magasan tavaly júliusban jegyezték az aranyat utoljára.
Arteus Capital

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…