2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Parragh László, az MKIK elnöke Miskolcon:” Le kell törni az uniós pénzek körül bábáskodó bürokráciát!”

Parragh László, az MKIK elnöke Miskolcon:” Le kell törni az uniós pénzek körül bábáskodó bürokráciát!”

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, Bihall Tamásnak a meghívására július 13-án, pénteken Miskolcra látogatott dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A nap folyamán dr. Parragh László találkozott dr. Mengyi Rolanddal, a megyei közgyűlés elnökével, látogatást tett a StarPlus Kft. Sajószigeti úton épülő épülő új beruházásánál, majd a  a FUX Zrt.-ben felavatta az új dobsodrógépet. (Ez a beruházás GOP pályázat keretében valósult meg a FUX-nál.)
Parragh László  ezután sajtótájékoztatót tartott a miskolci látogatása során folytatott tárgyalásokról, a cégeknél tett látogatások tapasztalatairól, illetve aktuális kamarai kérdésekről.

 

Parragh László azzal kezdte, hogy  a gazdaságban tapasztalható recesszió ellenére, ez a mai egy nagyon jó nap, amelyen csupa pozitív dologgal találkozhattak. Bebizonyosodott számára, hogy vannak a magyar gazdaságban olyan vállalkozások, amelyek precízen dolgoznak és folyamatosan fejlődnek, európai szintű működést produkálva, fenntarthatóan fejlődnek.
– Mengyi Rolanddal a megye gazdasági helyzetéről, a befektetőkről beszélgettünk, – mondta- főként a kínai kapcsolatok ürügyén, de végigtárgyaltuk a szakképzési lehetőségeket is, sőt megállapodást kötöttünk, a így egy pilot programot indítunk a megyében azon dolgozva, hogy a helyi szakképzés szerkezetét a gazdaság igényeihez igazítsák.

Az elnök arról is beszélt, hogy fontos az uniós források átcsoportosítása a gazdasági operatív programokba, mert a gazdaságban nagy szükség lenne rá, ugyanakkor ezermilliárdok „ragadhatnak be”, anélkül, hogy felhasználnák. – Hét évet elvesztegettünk, a forrásokat rosszul használtuk fel,- mondta –  a kamara már a kezdetektől élesen bírálta az uniós pénzek felhasználásnak rendszerét a 2007-2013-as ciklusban, mert véleményük szerint nem oda jutnak el a támogatások, ahol igazán szükség lenne rá. A közreműködő szervek bürokratikus módon azon dolgoznak, hogy legyen pénzelosztás, persze ezzel nekik munkájuk, és „megnyerődjenek” pályázatok, azonban ezek nem szolgálják a gazdaság élénkítését.Az önkormányzatok nem tudják működtetni az uniós források segítségével épült létesítményeiket, ahogy sok helyen arra sincs pénz, hogy a felújított faluközpontokban kicseréljenek egy égőt. Talán még nem veszett el minden, de ahhoz, hogy még megmentsük a menthetőt, a kormánynak tabukat kell ledöntenie, és kemény kézzel, akár a politika durva beavatkozásával kellene „letörni” az uniós források elosztása körül dolgozó bürokráciát, amely önmaga „felszívja” a források húsz százalékát, miközben a pályázati rendszer rendkívül nehézkes, követhetetlen.


Bihall Tamás
, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról szólt, hogy a szakképzési feladatrendszer kiteljesedik, 80 szakmában indul el a duális képzés, melyet a kamara szakemberei készítettek elő. Eltökéltek abban, hogy a megyei szakképzési pilot programot megvalósíthassák, amely minta lehet később az egész országra. A megye gazdasága rendkívül nehéz helyzetben van, szinte minden mutatóban az országos átlag alatt teljesít, így sürgősen lépni kell.

Tóth György a StarPlus Kft. tulajdonosa arról beszélt, hogy  kétlépcsős, összesen másfél milliárd forintos barnamezős beruházást valósítanak meg uniós támogatással, amelynek rövidesen a végére érnek, és amely segítségével,majd ötven munkahelyet teremtettek, így már  300-an dolgoznak a cégnél. Már tervezik az új logisztikai központot, ennek is 1 milliárd forint lesz a vége, s amelynek során 10 ezer négyzetméteres raktár is épül.

A Fux Zrt.  technológiai fejlesztéseiről számolt be Barkóczi István tulajdonos- vezérigazgató , amely szinte folyamatos, s erre szükség is van, hogy versenyképesek maradjanak a külföldi versenytársaikkal szemben.  Mint mondta: a technológiai fejlődéshez szükség van a szakmai tudásra is, – sajnos szakembert találni nehéz feladat itthon – ezért döntöttek kisebbségi tulajdonrész eladása mellett az év elején, amellyel egy svéd partnerre találtak. A most átadott új berendezés  200 millió forintba került, egy speciális célgép, amelynek egy évig tartott a legyártása, és egyre inkább ilyenekre lesz szükségük, hiszen, ahogy a vezérigazgató fogalmazott, ez a technológiai váltás éve náluk. Azt is bejelentette, hogy elnyertek egy lett távvezeték tendert, melynek köszönhetően negyven százalékkal növelhetik a gyártókapacitásukat, s hogy jövőre már a földkábel gyártás is beindul a cégnél. Mint vendéglátó megjegyezte, hogy bár náluk, csak 170-180 fő a létszám a cégnél, örömét fejezte ki, hogy van egy olyan cég a megyében – a Starplus –  amely 300 főt fogalakoztat, s lendületesen fejlődik.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …