2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Oltalom alatt a szlovák Tokaj borvidék

Hiába akarta megtámadni a jegyzékbe vételt Magyarország, az Európai Unió Bírósága szerint azt nem teheti meg.

Elutasította az Európai Unió Bíróságának törvényszéke csütörtökön Magyarország keresetét, amelyben megtámadta, hogy a bizottság felvette az úgynevezett E-Bacchus jegyzékbe a szlovákiai „Vinohradnícka oblast’ Tokaj”, vagyis Tokaj borvidék megjelölést mint oltalom alatt álló védjegyet.

A törvényszék indoklása szerint az oltalom alatt álló megjelölés felvétele a jegyzékbe azért nem támadható meg, mert ez automatikusan megtörténik, a megjelölés ugyanis már korábban is oltalom alatt állt az Európai Unióban.

Mivel a tokaji borvidék egy része Szlovákiában, egy része pedig Magyarországon található, a bizottság Szlovákia kérésére a meghatározott termőhelyről származó minőségi borok jegyzékébe felvette a „Vinohradnícka oblast’ Tokaj” oltalom alatt álló eredetmegjelölést, amelynek alapján a 2009-ben indult elektronikus nyilvántartásba, az E-Bacchus rendszerbe is bekerült ez az eredetmegjelölés. Ez az elektronikus nyilvántartás a korábban közzétett jegyzékeket váltotta fel.

A nyilvántartásba „Tokajská/Tokajské/Tokajsky vinohradnícka oblast”-ként lett bejegyezve a terület, Szlovákia ezért azt kérte, hogy ezt javítsák ki „Vinohradnícka oblast’ Tokaj”-ra, arra hivatkozva, hogy saját belső jogrendjében is ezt a megnevezést használja.

Ezt a változtatást támadta meg Magyarország a törvényszéken arra hivatkozva, hogy egy későbbi szlovák jogszabály viszont a „Tokajská vinohradnícka oblast” megnevezést használja, ezért a bejegyzés megsemmisítését kérte a bíróságtól.

A törvényszék szerint viszont mivel az E-Bacchus rendszer bevezetése csak technológiai változást jelent a korábbi jegyzékekhez képest, a bornevek oltalmának jellegét nem érinti, ezért azok a megnevezések, amelyek korábban is oltalom alatt álltak, automatikus átkerültek az új rendszerbe. A törvényszék továbbá úgy ítéli meg, hogy mivel a rendszer bevezetésekor hatályos jogszabály, melyen az uniós oltalom alatt álló elnevezések nyilvántartása alapszik, a Pozsony által is kérelmezett elnevezést tartalmazza, ezért a jegyzékbe is csak az kerülhet be, mint védelem alatt álló eredetmegjelölés.

A törvényszék ítélete ellen két hónapon belül lehet fellebbezni. MTI

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…