2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

Nyúl-unk a munkáért

Két meghatározó hazai „nyulas” szövetkezet, a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet életre hívta NYÚL-UNK A MUNKÁÉRT oktató-nevelő faluközösségi programot. A program a hátrányos helyzetű, elszegényedett régiók falvaiban élő családoknak kínál lehetőséget megélhetésük biztosítására és életkörülményeik javítására a nyulászkodás segítségével. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Dr. Czomba Sándor foglalkozáspolitikáért felelős államtitkár fővédnökségével útjára indult első, pályázati fázisban 200 hátrányos helyzetű család ismerkedhet meg az élelmet és megélhetést biztosító nyulászkodással.

A Nyúl-unk a munkáért program célja a magyar nyúltenyésztés hagyományainak felelevenítése, a nyulászkodás megkedveltetése, valamint az emberek nyúlhússal kapcsolatos ismereteinek bővítése. A program megismerteti a családokkal a háztáji nyúltenyésztést, az állatgondozás felelősségét. A résztvevők emellett megismerkedhetnek a nyúltenyésztés jövedelemszerzési lehetőségeivel, amely elindíthatja őket a vállalkozóvá válás útján.

Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszédében kiemelte: növelni kell a szociális gazdaságok szerepét. V. Németh Zsolt egy olyan kezdeményezést ismert meg, ami mögött kiemelkedő szakmaiság, megfelelő anyagi erő, s a vezetők elkötelezettsége áll. Véleménye szerint bármely program sikeréhez e hármas együttes megléte szükséges. Hozzászólásában jelezte, hogy javasolni fogja a program felvételét a Kiemelt Programok közé. Hisz benne, hogy a kezdeti 10 falu 200 családjának sikere biztosítja a program továbbvitelét.

A kezdeményezéshez elsők között csatlakozott a Tetrabbit Kft., az Új Hangya Integrációs Szövetkezet (ÚHISZ) az Alpha-Vet Kft., a Fehérkereszt Állatvédelmi Liga és az Agribrands Europe Zrt, a Cargill Inc. magyarországi leányvállalata. A program, első, pályázati szakaszának költségeit 20 millió forint támogatásból biztosítják. Minden résztvevő család számára térítésmentesen adják többek között a nyúlketreceket, a  tenyészanyákat és bak nyulat. Komoly összefogás biztosítja az elméleti és gyakorlati képzést, az oktatási segédanyagokat, a kezdő vakcinázást, a nyulak kezdeti takarmányozásához szükséges takarmányt és ingyenes eszközöket, valamint az utánkövetést és a programban résztvevő munka ellenőrzését.

2011. július 15. és augusztus 20. között várják a faluközösségek jelentkezését, elsősorban a 2000 fő alatti településekről. Országosan 10 faluban 20-20 család juthat hozzá a nyulászkodáshoz szükséges eszközökhöz, tudáshoz.  Az első fázis nyertesei 2011. őszétől kezdhetik el a nyúltenyésztést. A több minisztérium által is érdeklődéssel kísért program 2012-ben már több száz faluban adhat munkát és egészséges húst a nyulászkodással megismerkedni akaró családok számára.

Csúvár Zsolt, a program szervezőbizottságának elnöke elmondta, fontosnak tartják, hogy Magyarország minden szegletébe eljuttassák a programban való részvétel lehetőségét. A 10 és 16 év közötti falusi gyermekeknek szeretnék megmutatni, hogy a háztáji gazdálkodás legnemesebb hagyományait követve esélyt kaphatnak sorsuk jobbra fordítására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek