2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Nyári munkavégzésre vonatkozó adózási információk

A diákok a nyári szünidő alatt – zsebpénzük kiegészítésére – gyakran vállalnak munkát különféle jogcímeken. Fontos tudni, hogy a foglalkoztatás alapját képező szerződés jellegétől függően eltérő adózási szabályokat kell figyelembe venni a személyi jövedelemadó kötelezettség megállapítása során. Az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet néhány lényeges adózási szabályra:

– Ha a közép- vagy felsőoktatási intézmény tanulója, illetve hallgatója a tanulmányok végzéséhez kötődő szakmai gyakorlatát tölti, akkor az ezzel kapcsolatos pénzbeli juttatások – a jogviszonytól függő összeghatárig – a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adómentes bevételnek minősülnek.

– Amennyiben a felsőoktatási intézmény hallgatója hallgatói munkadíjban részesül, az munkaviszonyból származó, adóköteles jövedelemnek számít, amely az összevont adóalap részeként családi és más kedvezmények érvényesítésére, illetve bérjövedelemként adójóváírás igénybevételére jogosít.

– Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint létesített jogviszony
(pl. mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, vagy alkalmi munka) esetén az abból származó jövedelem is az összevont jövedelem részeként adózik. Az összevont jövedelem vonatkozásában itt is érvényesíthetőek a kedvezmények, és adójóváírás is igénybe vehető.

– Munkaszerződés alapján, munkaviszony keretében végzett munkából keletkezett jövedelem a diákok esetében is bérjövedelemnek minősül, amely szintén az összevont adóalap része. Adójóváírás ebben az esetben is érvényesíthető, illetve az összevont adóalap utáni kedvezmények is igénybe vehetőek.

– Megbízási jogviszony keretében történő foglalkoztatásnál, az e tevékenységre tekintettel kifizetett összeg önálló tevékenységből származó bevételnek minősül. A levont adóelőlegnél az adójóváírás nem vehető figyelembe, azonban az összevont adóalap utáni kedvezmények érvényesíthető.

Bármilyen jogviszonyból származó jövedelem kifizetése csak adóazonosító jel birtokában teljesíthető. Ezért ajánlatos, hogy az adóigazolvánnyal nem rendelkezők még a szerződés megkötése előtt igényeljék meg azt – az internetről letölthető 11T34 adatlap benyújtásával –
a NAV ügyfélszolgálatain. Amennyiben a diákok idén adóköteles jövedelmet szereztek,
2012. május 20-ig személyi jövedelemadó bevallást kell benyújtaniuk a munkáltatótól, kifizetőtől kapott igazolás alapján. Azonban egyszerűsített foglalkoztatás esetén adóbevallást nem kell készíteni abban az esetben, ha az ebből származó jövedelem nem haladja meg
a 840 ezer forintot és nem volt más bevallásköteles jövedelme a 2011. évben.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek