2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Növelte dolgozói létszámát a Hollóházi Porcelángyár

Növelte dolgozói létszámát a Hollóházi Porcelángyár

Növelte dolgozói számát a Hollóházi Porcelángyár, a kizárólag állami tulajdonú cég egy németországi megrendelésnek köszönhetően március elején húsz embert vett fel, és a tervek szerint az év második felében újabb harmincat alkalmaz majd – tájékoztatta Pálfi József ügyvezető az MTI-t csütörtökön. A januárban még száz embert alkalmazó porcelángyár létszáma szeptemberre akár 50 százalékkal is emelkedhet – mondta Pálfi József.
    Közlése szerint mindez annak köszönhető, hogy a német Kahla porcelángyártól jelentős megrendelést kaptak főleg vázára: a több tízezer darab elkészítéséhez pedig több dolgozó kell.
    Az óriási megrendelés miatt kapacitáshiány lépett fel, ezért a tervek szerint egy új égető kemencét vásárolnak a hozzá tartozó kiegészítőkkel együtt 165 millió forintért – tette hozzá.
    Konrad Schmidling, az elsősorban termékmegrendelések közvetítésével foglalkozó német Ceramic Info Center ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a Kahla cég mellett más társaságok is arra törekszenek, hogy Ázsiából visszahozzák Európába a porcelángyártást, elsősorban az ottani emelkedő bérek miatt, miközben az energia árakban sincs már nagy különbség.
    Fogalmazása szerint öt éven belül az ázsiai országokból a teljes gyártás visszakerül az Európai Unió területére, elsősorban a közép-kelet európai térség országaiba.
    A jelentős megrendelésnek köszönhetően a hollóházi gyár exportja a tavalyi 60 millióról 165 millió forintra is nőhet, ám az új kemence beállításával elérheti a 225 millió forintot is – mondta Pálfi József.
    A gyár a 2012-es 500 millió forintos nettó árbevételét 2013-ban több mint 10 százalékkal, 560 millió forintra tudta növelni, miközben a válság miatt az igényes porcelánok iránti kereslet világszerte visszaesett. Az árbevétel túlnyomó része, 500 millió forint a belföldi értékesítésből származott, amely 20 százalékkal nőtt az elmúlt évben 2012-höz képest.
MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…