2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Nézze meg adóbevallási tervezetét ügyfélkapuval

Akinek van ügyfélkapuja, megtekintheti és jóváhagyhatja, illetve szükség esetén online kiegészítheti, módosíthatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített adóbevallási tervezetét. A NAV május 2-ig postázza a dokumentumot azoknak, akik kérték a tervezet megküldését. Akik nem kérték a postázást, bármikor dönthetnek az ügyfélkapunyitás mellett, és azoknak is ajánlott ügyfélkaput nyitni, akik kérték, hiszen így otthonról kényelmesen, nyitvatartási időtől függetlenül elérhetik adóbevallási tervezetüket.

Borsod megyében a munkáltatóktól, kifizetőktől érkezett adatok alapján 321 ezer adóbevallási tervezet készült. Március 16-áig 50 ezren kérték bevallási tervezetük postázását, ők május 2-ig kapják meg a dokumentumot postán. Aki nem élt ezzel a lehetőséggel, annak még mindig érdemes ügyfélkaput nyitni a NAV ügyfélszolgálatain vagy valamelyik kormányablakban, hogy egyszerűen elérje bevallási tervezetét. Az ügyfélkapu-regisztrációhoz mindössze személyazonosító igazolványra és érvényes e-mail címre van szükség.

Aki nem kérte a postázást és mindenképpen papír alapon szeretné megkapni a tervezetét, személyesen átveheti azt a NAV ügyfélszolgálatain.

Aki egyetért az adóbevallási tervezetével, annak nincs további teendője. Nekik az online felületen a jóváhagyást választva azonnal, ennek hiányában május 22-én a NAV által elkészített tervezet lesz az érvényes szja-bevallásuk. Szükség esetén május 22-ig ügyfélkapuval online felületen módosítható, kiegészíthető a tervezetet. Papíralapon kézhez kapott tervezet esetén, amennyiben a tervezetben közölt adatok módosítása szükséges, a 16SZJA nyomtatványt kell benyújtani május 22-ig, amely a NAV honlapjáról, a megújult szja felületről könnyen letölthető.

Ha például valakinek olyan jövedelme vagy kedvezménye is volt, amely a munkáltatók, kifizetők adatai között nem szerepelt, azt saját magának kell az online felületen a tervezetben módosítania, kiegészítenie. Ilyen lehet például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, vagy a családi kedvezmény, ha a munkáltatónak nem, vagy nem megfelelően nyilatkoztak év közben annak igénybevételéről.

Az szja 1+1 százalékáról idén is lehet rendelkezni – ügyfélkapuval akár online, pár kattintással az új bevallási felületen – civil szervezet, egyház vagy a Nemzeti Tehetség Program részére, akár a bevallással együtt, akár külön május 22-éig. A rendelkezés csak akkor érvényes, ha a fizetendő adót a május 22-i határidőig rendezik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…