2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Nem félnek már a pénzügyektől a versenyen induló diákok

Nem félnek már a pénzügyektől a versenyen induló diákok

Mind több az évek óta visszatérő csapatok száma a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőn. A felkészítő pedagógusok tapasztalatai szerint a gyerekek egyre megfontoltabbak, átgondolják, mire költenek, jobban beosztják a zsebpénzüket, és társaikat is erre biztatják.
Egy országos vetélkedőt megnyerni adott korosztályban, majd utána ismét elindulni a versenyen nem csupán jó lehetőség, de nagy kihívás is. Így vannak ezzel a Mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, a Csak csinos csajok nevű csapat tagjai is, akik tavaly az 5-6. osztályos kategóriában nyertek a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőn. Idén, 6. osztályosként ugyanebben a kategóriában mérik össze tudásukat a többi induló csapattal. Mivel azonban idén már másfélszer többen jelentkeztek a versenyre, egyre többet kell tudni ahhoz, hogy a gyerekek eséllyel vegyék az egyes fordulókat.

„A gyerekek lelkesek, nagyon pozitív hatással volt rájuk, hogy tavaly megnyerték a versenyt. Nem győzöm őket információkkal ellátni, már a második fordulós feladatok felét is megoldották, pedig még csak egy hete kapták meg azokat. Újra megnézték az Ez kész! Pénz! rajzfilmet, illetve idén is ellátogatunk bankfiókba, ott bármit megkérdezhetnek. Ezen kívül létrehoztak egy csoportot az egyik közösségi oldalon, ahol megbeszélik egymással a feladatokat” – mondta Kovalicsné Borombós Edit, a csapat felkészítő pedagógusa. A tanítónő szerint a mindennapokban is érezhető a változás a lányokon. „Sokkal jobban beosztják a zsebpénzüket, félretesznek, gyűjtenek valamire, terveznek. Nekik már nem okoz majd problémát, hogy folyószámlát nyissanak vagy biztosítást kössenek, ezek már természetes dolgok lesznek a számukra. Emellett észrevettem rajtuk azt is, hogy már nem csak egy irányban gondolkodnak egy-egy feladatnál, hanem mérlegelnek, próbálják a legkedvezőbb lehetőségeket megtalálni mindenben” – tette hozzá.

Több pedagógus is arról számolt be, hogy a versenyen való részvétel óta a gyerekek jobban érdeklődnek a pénzügyi témák iránt, illetve szüleik szerint is többször kiveszik a részüket a programok tervezésében, részt vesznek a családi költségvetésről szóló beszélgetéseikben.

Szmolenné Szűcs Ildikó, a Nyírtassi Tas Vezér Általános Iskola Kisokosok nevű csapatának felkészítője szerint a vetélkedőn már tavaly is induló diákjaik a többi gyereket is igyekeznek takarékosságra, pénzügyi tervezésre rávenni, és ebben ők is jó példával járnak elő.

„A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt azzal a céllal indítottuk el öt évvel ezelőtt, hogy egy olyan tudásbázist adjunk át a gyerekeknek, amelyet elsajátítva és évről évre gyarapítva a mindennapi életben is tudatos pénzügyi döntéseket hoznak. Ezért mindig örömmel halljuk azt a felkészítő pedagógusoktól, hogy diákjaikat nem csupán a versenyfeladatok megoldásakor, az egyes fordulókra való felkészüléskor érdekli a téma, hanem év közben is, és a nyári szünet alatt is hasznosítják az ismereteiket, sőt, azt a környezetüknek, a többi diáknak, a szüleiknek is igyekeznek átadni” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek