2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

MSZOSZ: biztos munkahelyek, tisztes megélhetés kell

Biztos munkahelyekért, a tisztes megélhetésért, a működő és elérhető közszolgáltatásért emelik fel szavukat május elsején a szakszervezetek, a budapesti központi ünnepségen négy tömörülés együtt tüntet, vonul fel és majálisozik – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke Miskolcon sajtótájékoztatón, szerdán.


Az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közösen ünnepli május elsejét – mondta Pataky Péter.

A szakszervezeti vezető szólt arról is, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0. tervezett adóemelései a háztartások egy részének elviselhetetlen terhet jelentenek, miközben a program végrehajtásával nem lesz több biztos munkahely, egyre kevesebben jutnak a tisztes megélhetést biztosító jövedelemhez, a közszolgáltatások pedig drágulnak, vagy nem működnek majd.

Az MSZOSZ elnöke úgy vélte: a dolgozóknak rá kell ébredniük, hogy új értéket nélkülük egyik vállalkozás sem tud felmutatni. A tapasztalat szerint azonban a munkavállalók lehajtott fejű, ideges emberek, elemi félelem él bennük, hogy elveszíthetik munkahelyeiket. “Márpedig egyik vállalkozás sem tud működőképes lenni, ha félelemben vannak a munkavállalók, így nem lesz kreativitás, nem lesz innováció” – tette hozzá.

Rohonka Sándor, az MSZOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviseletének vezetője ehhez kapcsolódva azt mondta: a megyében márciusban több mint 70 ezren voltak munka nélkül, a pályakezdő munkanélküliek száma pedig csaknem elérte a 8 ezret. A munkanélküliségi ráta 24,3 százalékos volt, de Mezőcsát, Ózd, Edelény, Encs, Szikszó és Gönc térségében a 30-40 százalékot is túllépte.

Az MSZOSZ szerint a kormány adó- és gazdaságpolitikája miatt a dolgozóknak legalább 80-85 százaléka rosszabbul jár, ugyanakkor az államháztartás gondját meghatározóan a következetlen gazdaságpolitikai lépések és az elhibázott adórendszer okozza. A kormány pedig kizárólag az államháztartási hiány csökkentését helyezte politikája középpontjába, és ennek érdekében újabb és újabb terhet rak az emberekre – fogalmazott Pataky Péter, aki szerint az új adók bevezetésével a kormány elengedi az inflációt.

– MTI –

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek