2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Miskolcon a koronavírus sem állított határt a lakásdrágulásnak

Miskolcon a koronavírus sem állított határt a lakásdrágulásnak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén az elmúlt egy éves időszakban a lakóingatlanok kínálati árai folyamatosan emelkedtek. Ennek következtében 2021 márciusában Miskolcon egy téglaépítésű lakásért négyzetméterenként akár fél millió forintot is elkértek a tulajdonosok.

 

 

 

https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Miskolc

De vajon hol tartanak a pandémia harmadik hulláma után az ingatlanárak? Erre a kérdésre az ingatlannet.hu legfrissebb elemzése fog választ adni, illetve még azt is megtudhatjuk, hogy mely agglomerációk a legnépszerűbbek hazánkban.

Drasztikusan drágultak a lakásárak
Miskolcon az elmúlt tizenkét hónapban a vizsgálat alá vont lakóingatlan-típusok közül a téglalakások drágultak a legnagyobb mértékben. Ezen város téglalakásainak átlagos négyzetméterenkénti ára 2020 májusában 338 ezer Ft/m²-ről indult, amely 55%-kos emelkedéssel idén májusra elérte az 527 ezer Ft/m²-es átlagos kínálati árat.
A városban a panellakások is drágultak az elmúlt egy év alatt. Noha nem volt olyan nagy mértékű az áremelkedés. Az itt elhelyezkedő panelépítésű lakások esetben 14-15%-os, azaz négyzetméterenként átlagosan 35-36 ezer forintos áremelkedés történt. A koronavírus első és második hulláma sem tudta se megemelni, se lecsökkenteni a kínálati árakat. A drágulás idén, a harmadik hullám következtében kezdődött meg.
Az eladásra kínált miskolci családi házak átlagárai mozgolódtak a legkisebb mértékben tavaly május óta a vizsgált lakóingatlanok közül. Az emelkedés mértéke a 12 hónap alatt átlagosan 10% alatt volt. Így 2021 májusában egy a családi házat Miskolc városában 243 ezer Ft/m²-es átlagáron lehetett megvásárolni.

Megéri családi házat vásárolni Miskolcon
Ha Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyein található lakóingatlanainak idei májusi átlagárait viszonyítjuk a miskolci adatokhoz, egyből szembetűnik, hogy a házak és a panellakások kínálati árai a szomszédos megyékhez képest Miskolcon jóval kedvezőbbek voltak. Míg ebben a városban egy családi házat az idei év ötödik hónapjában 244 ezer Ft/m2-ért kínálták eladásra a tulajdonosok, addig Nyíregyházán és Egerbe egy ugyanilyen típusú ingatlant már 321-323 ezer Ft/m2-es átlagáron.
2021 májusában a vizsgált megyeszékhelyek közül a panelépítésű lakások esetében a legmagasabb ingatlanárakkal Egerben találkozhattak a vásárlók. Ebben a városban egy ilyen típusú lakás négyzetméter ára 375 ezer forint körül mozgott. Nyíregyházán a panellakásokat már alacsonyabb, 344 ezer Ft/m2-es átlagáron hirdették meg a tulajdonosok. Mint a családi házak esetében, így a panellakások tekintetében is a legtöbbet a pénzükért Miskolcon kapták a vásárlók. Ezen városban elhelyezkedő lakásért négyzetméterenként 292 ezer forintot kértek el az ingatlantulajdonosok.
Miskolcon egyedül a téglalakások kínálati árai voltak kiemelkedően magasak a többi vizsgált városhoz képest az idei év májusi hónapjában. Miskolcon ebben a hónapban egy téglaépítésű lakás átlagos négyzetméter ára 527 ezer Ft/m² volt. Ezzel szemben Eger városában átlagosan 517 ezer Ft/m²-ért, Nyíregyházán pedig átlagosan 371 ezer Ft/m²-ért kínálták eladásra a téglalakásokat.

Mely agglomerációk a legnépszerűbbek hazánkban?
A tavalyi év márciusi hónapjában hazánkba is betört a koronavírus, mely idén májusig 3 hullámon keresztül töretlenül jelen volt az életünkben. A bezártság ideje alatt, a korlátozások következtében egyre inkább felértékelődött a zöld övezetek értéke. A válságos időben az agglomerációkba való vándorlás is megnőtt, ami még inkább a külváros népszerűségét erősítette. Ráadásul a magas belvárosi ingatlanárak miatt is inkább az agglomeráció felé fordultak a vásárlók. Egy Budapest belvárosában elhelyezkedő lakás áráért a külvárosokban egy kertes házat kaphatunk. Az idén hatályba lépő család és otthonteremtési támogatás is ezt a trendet erősíti. A szakértők felméréseiből kiderült, hogy a legtöbben Szigetszentmiklóson, Dunakeszin, Érden és Gödöllőn vásároltak családi házat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…