2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Mérséklődik a lakásárak növekedése?

A jelenlegi állás szerint egy ingatlan eladása már nem olyan egyszerű feladat, mint néhány hónappal korábban. A keresletet az év első hónapjaiban a mérséklődés jellemezte, a piaci viszonyok kiegyenlítettebbé váltak.

Az árak viszont magasak maradtak, ennek következtében az értékesítési idő hosszabb, az ingatlankeresés kicsit könnyebb, míg az eladás nehezebb lett. A kereslet stagnálása az árak megtorpanását eredményezte, ez azonban mindössze annyit jelent, hogy megálltak az eddig tapasztalt magas szinten, csökkenésről viszont nincs szó.

Az lakáspiacon 2014-ben az árak egy viszonylag állandó szintre álltak be, 2015 azonban jelentős változásokat hozott, melynek mértéke eltérő volt az egyes ingatlantípusok esetén. A panellakások átlagosan több mint 60%-kal, a téglalakások 50%-kal lettek drágábbak. Ehhez képest a családi házak piacán egy lényegesen visszafogottabb – 11%-os – növekedés zajlott le. A jelentős eltérések hátterében az állhat, hogy az első két ingatlantípust főként befektetési – külföldi és belföldi körökben egyaránt-, míg az utóbbi ingatlantípust magán célra vásárolták az ügyfelek. Meg kell jegyezni azonban, hogy az ország egyes területei között jelentős különbségek tapasztalhatóak, Budapest, illetve a vidéki nagyvárosok árai kiemelkedőek, a kisebb városokban, településeken viszont nem ritka az ennél lényegesen mérsékeltebb, sőt akár a csökkenő tendencia érvényesülése sem. Az ingatlanpiaci statisztikák szerint az idei évre egy lényegesen visszafogottabb, egy számjegyű változást jeleztek előre a lakásárak változásában. Ez a tendencia eddig beigazolódni látszik, az év első öt hónapjában ugyanis mindegyik ingatlantípus esetén egy mindössze 1-2%-os áremelkedés volt tapasztalható.

ingatlannet.hu

2016-ban több, a lakásépítéseket szorgalmazó intézkedés került bevezetésre, melynek hatásai szakértők szerint az év első felében még nem érvényesültek teljes mértékben. Az azonban már most tisztán látszik, hogy a használt és új lakások közötti árolló szűkül. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a használt lakások drágulása megállhat, az új lakások túlkínálata esetén pedig a Ft/m2 árak csökkenése is jelentkezhet az ingatlantípus. Az elmúlt két évben a forgalom és az árak is mintegy 15%-kal bővültek, azonban még így is elmaradnak a 2008 előtti szinttől. Az idei év első négy hónapjára vonatkozó adatok bizakodásra adnak okot, a forgalom mintegy 4%-kal volt magasabb, az előző év azonos időszakához viszonyítva. A májusi adásvételek száma már némi visszaesést mutat, ugyanis 3%-kal elmaradt az egy évvel korábbi, azonos időszaktól. Feltéve, hogy a lakáspiacra jellemző ciklikusság érvényesül az év hátralévő részében, az éves forgalom elérheti a 8%-os növekedést a tavalyi évhez képest. Az ingatlanpiaci statisztikák alapján az árak az év hátralévő részében sem fognak drasztikusan növekedni, a kisebb mértékű változás, illetve a stagnálás lehet jellemző.

Nézd meg videónkat a témában: https://youtu.be/l9KS5_EuA5s

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…