2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Mennyibe kerül egy iskolás havonta?

Számos rejtett költséggel is számolni kell a költségvetés-tervezéskor

Ahhoz, hogy egy család kijöjjön a szülők havi fizetéséből, előre meg kell tervezni a várható kiadásokat. Sokan például nem számolnak olyan kisebb-nagyobb összegekkel, amiket rendszeresen ki kell adni, például az osztálypénz, a tisztasági csomag vagy az olyan ünnepek, amikor kisebb-nagyobb ajándékokat szokás adni a pedagógusoknak.

Szeptember 1-jére, az iskolakezdésre minden család megvásárolta a szükséges tanszereket, iskolatáskát, ünneplő ruhát. Azonban az év hátralévő részében is számos állandó, vagy előre tervezhető kiadással kell számolniuk a családoknak. Ezeket gyűjtötte össze a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

Havonta kell fizetni az ebédpénzt, ami 6000-12.000 forint körül van egy gyerek részére, ha napi háromszor étkezik az iskolában. Emellett a legtöbb szülő ad zsebpénzt, vagy a zsebpénz mellett külön büfépénzt is a gyerekének. Összege családonként változó, van, ahol hetente, kéthetente, máshol havonta egy összegben kapja meg a gyerek a pénzt. Nagy általánosságban körülbelül havi 2000 forinttal kell számolni az alsósok esetében is, ha már kapnak zsebpénzt, a felső határt a családok pénztárcája szabja meg. Emellett ott vannak még a különböző edzések díjai is, ami általában 6-8000 forint havonta sportágtól, foglalkozástól függően. Az eddigieket összeszámolva, legalább 14.000 forintot a gyerekre költenek a szülők havonta.

Ezek mellett a kiadások mellett azonban vannak kisebb-nagyobb költségek is, amelyek sokszor rejtve maradnak vagy elfelejtődnek, amikor a család a költségvetését tervezi. Például ott van az osztálypénz, amit általában egy-egy szülő gyűjt a különböző iskolai kiadásokra. Összege szintén változó, de legalább havi 500-1000 forint szokott lenni iskolától függően, ahogy a szülők megszavazzák. Szintén közös szavazástól függ, hogy ebbe az úgynevezett tisztasági csomag is beletartozik-e, vagy a szülők emellett még küldenek be WC-papírt, kéztörlőt, szalvétát, zsebkendőt is az iskolába. Ezeket ugyan az iskola fenntartója állja, azonban a legtöbb helyen kevésnek bizonyul például a zsebkendő influenza járvány idején, és a szülőktől is kérnek. Amennyiben tisztasági csomagra is szükség van, az átlagosan havi 1500-2000 forint plusz kiadás a családoknak.

Ahol kisebb összeget kell osztálypénznek befizetni, ott külön kell általában fizetni a különböző közös programok költségeit, mint a színház-, múzeumlátogatás vagy az osztálykirándulás. Alkalmanként minimum 600-2000 forintot is elkérhetnek az iskolák a külön programokra. Szintén szoktak az iskolák hozzájárulást kérni a szülőktől, ha valami extra programot szerveznek, például Márton napi összejövetelt, családi klubdélutánt vagy egészségnapot. Ezeknél a programoknál a családokra bízzák, ki mivel járul hozzá az eseményhez.

Érdemes előre számolni az olyan alkalmakkal is, mint a karácsony, a ballagás vagy a pedagógus nap, amikor virággal, édességgel, apróbb ajándékkal szoktak kedveskedni a pedagógusoknak. Ha ezt nem az osztálypénzből fedezik, akkor egy szál virág, egy bonbon is legalább 1500 forintba belekerül pedagógusonként.

„Amikor a család az éves költségeket tervezi, ahol vannak iskoláskorú gyermekek, érdemes minden apró, előre tervezhető kiadást számba venni, és egy havi átlagot számolva, a fenti lista alapján körülbelül akár havi 10-17.000 forintot félretenni gyermekenként. Így nem érheti váratlanul a szülőket, amikor megjelenik egy-egy bejegyzés az üzenőfüzetben, miszerint kirándulásra, programra kérnek 1-2000 forintot az osztályfőnökök, vagy jelzik a szülői munkaközösség tagjai, hogy épp teremdíszítésre, pedagógusnapra gyűjtenek” – tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek