2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Megtriplázza az autós forgalmat a húsvéti hétvége

Csütörtök estére várható a csúcs

Előreláthatóan háromszorosára nő az autós forgalom a húsvéti ünnepek alatt egy átlagos hétvégéhez képest – derül ki az Oszkár.com Telekocsi foglalási adataiból. A legtöbben már csütörtökön elhagyják a fővárost, Pécs, Miskolc és Nyíregyháza irányába az M6-os, M3-as autópályán várható a legnagyobb tumultus. A locsolkodási időszakban a megnövekedett forgalom mellett a pityókás vezetőkre is érdemes odafigyelni: az ORFK adatai szerint minden tizedik balesetet ittas személy okoz.
A négy naposra duzzadt hosszú hétvége megnövelte a magyarok utazási kedvét, így idén rekordszámban kelünk útra az ünnepek alatt az Oszkár.com Telekocsi adatai szerint. Már tavaly is több mint 28 ezren foglaltak maguknak helyet a húsvéti időszakban, ehhez képest idén 40 százalékos emelkedés várható, ami egy átlagos hétvégéhez képest több mint háromszoros növekedést jelent. „Kedd estig már nyolcezer foglalást, összesen közel tízezer lefoglalt helyet regisztráltunk. Ugyanakkor egyre inkább rövidül az utazás és foglalás között eltelt idő, a legtöbben az indulás előtti napon, valamint aznap néznek fuvar után, így összesen negyvenezer utasra számítunk a hosszú hétvége alatt” – mondta el Prácser Attila, az Oszkár.com Telekocsi oldal társalapítója. Bár a hosszabb utakat előbb foglalják le, még a külföldi célpontok esetén is mindössze pár nappal az indulás előtt keresnek maguknak helyet az utasok.

„Az autósok is szeretnek halogatni: egyre többen mindössze néhány órával az indulás előtt hirdetik meg szabad helyeiket, így érdemes az utolsó pillanatokban is fuvart keresni” – tette hozzá Gyürüs Máté, a szolgáltatás másik alapítója.

Csütörtök estére várható a legnagyobb tumultus

A legtöbben már a pénteki szabadnap előtti este útra kelnek, így a legnagyobb forgalomra a csütörtök délutáni, esti órákban lehet számítani. Az autósok többsége Budapestről indul, az öt legnépszerűbb vidéki úti cél Pécs, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged és Debrecen. A főváros felé is sokan veszik az irányt a hosszú hétvégén, a legtöbben az előbbi öt nagyvárosból érkeznek az ünnepekre, de Bécsből is sokan ruccannak haza.

A telekocsis autósok nagy része párban indul útnak, és a spórolás kedvéért keresnek útitársakat. A betársuló utasok többsége ugyanakkor egyedül keres helyet, hogy hazalátogasson a hosszú hétvégére, ők a kényelem és spórolás miatt választják a telekocsit. „Az átlagos útiköltség a top útvonalak esetében a megtett kilométerektől függően 2000 és 2800 forint között alakul, ami a busz-, illetve vonatjegyhez képest körülbelül 50 százalékos megtakarítást jelent. Egy fővárosban élő Nyíregyházára hazalátogató felnőttnek tömegközlekedéssel oda-vissza több mint 10 000 Ft-ra is rúghat az útiköltsége” – mondta el Gyürüs Máté.
Több türelmetlen és pityókás sofőr az utakon

„Az ORFK adatai szerint minden tizedik balesetet ittas személy okoz, nem véletlen, hogy a húsvéti időszakban évről évre fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség is. Áprilisban induló kampányunkkal ezért a közlekedés biztonságának fontosságára irányítjuk rá a figyelmet” – jegyezte meg az Oszkár.com Telekocsi társalapítója. A családlátogatások és a locsolkodási szokások miatt ilyenkor jellemezően megsokszorozódik az ittas vezetések száma, az átlagos hétvégéhez képest háromszorosára növekvő forgalom miatt pedig több türelmetlen vezetőre lehet számítani. A telekocsi oldal kezdeményezése az ittas vezetés mellett a biztonsági öv használatára hívja fel a sofőrök figyelmét.


Top10 vidéki úti cél a foglalások alapján (budapesti indulás):

1.         Pécs

2.         Miskolc

3.         Nyíregyháza

4.         Szeged

5.         Debrecen

6.         Mátészalka

7.         Kaposvár

8.         Nagykanizsa

9.         Szombathely

10.       Győr

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …