2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Megtört a családjogi ügyek évek óta tartó dominanciája

Megtört a családjogi ügyek évek óta tartó dominanciája

Két év alatt duplájára nőtt a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos online ügyvédkeresések száma Hazánk független, ügyvédkeresést támogató rendszere, az Ügyvédbróker.hu a rendszerén keresztül feladott ajánlatkérések alapján az ügyvédkeresések jogterületek szerinti megoszlását, valamint ezek összefüggéseit vizsgálta. Bár az elmúlt években (2010 és 2011-ben) eddig a családjogi ügyek száma volt a legjelentősebb, 2012 közepére a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos jogi esetek aránya a két évvel ezelőttihez képest duplájára nőtt, megtörve ezzel a családjogi ügyek évek óta tartó dominanciáját – derült ki a legújabb, rendszerben regisztrált, online ügyvédkeresések alapján készült felmérésből.
Az elmúlt éveket tekintve 2011 végére ugyan kisebb mértékben visszaesett a családjogi ügyek száma, mégis hosszú ideig szinte töretlennek látszott e terület népszerűsége. Az Ügyvédbróker.hu portál korábbi, az online ajánlatkéréseken alapuló riportjai is azt igazolták, hogy a jogterületek típus szerinti megoszlását tekintve – az éves, a negyed éves bontást alapul véve – az ügyvédkereséseket legnagyobb arányban (megkeresések átlagosan 25%-ában) családjogi ügyekben indították. A családjogi megkeresések aránya az idei évet tekintve a 2011-es évben tapasztaltakhoz képest nem változott jelentősen, ugyanakkor a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos jogesetek száma az elmúlt hónapokban több alkalommal megközelítette, sőt, meg is haladta azt.
A családjogi ügyeket tekintve a válással és vagyonmegosztással kapcsolatos online ügyvédkeresések májusban, júniusban és augusztusban voltak az átlagosnál gyakoribbak, a gyermektartás, elhelyezés és kapcsolattartás esetében januárban, februárban, és a nyári hónapokban gyakrabban kerestek ügyvédet az interneten, mint az év többi hónapjaiban.
„A jogterületek típus szerinte megoszlását vizsgálva az elmúlt években családjogi ügyekben érkezett a legtöbb megkeresés, bár az elmúlt hónapokban a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos ügyvédkeresések aránya nagy meglepetést okozott. Míg 2010-ben a megkeresések csupán 13,8%-át alkották az ilyen típusú jogesetek, addig 2012 közepére arányuk közel kétszeresére, megközelítőleg 26%-ra nőtt. Ez azzal is magyarázható, hogy 2012 márciusában jelentősen változott a cégeljárási illeték mértéke, így ezen időszakot megelőzően jóval többen kerestek ügyvédet cégalapítás, megszüntetés, vagy akár módosítás kapcsán. Ezt igazolja, hogy februárban kétszer annyi ajánlatkérés érkezett céglapítás, módosítás, megszüntetés területen, mint korábban. Ezáltal némiképp megrendült a családjogi ügyek dominanciája.” – tette hozzá a legfrissebb felmérés eredményei kapcsán Gera János, az Ügyvédbróker.hu munkatársa.
A kutatásból az is kiderült, hogy az ingatlan- és munkaügyi esetek, valamint a bűncselekményekkel és a szellemi termékekkel összefüggő jogi esetek kapcsán ügyvédhez fordulók aránya az elmúlt 2 évhez viszonyítva nem változott jelentősen, bár a késő tavaszi időszakban az átlagosnál alacsonyabb volt az ingatlan adásvétellel kapcsolatos ügyvédkeresések száma.
A munkaügyi esetekkel kapcsolatos ügyek aránya a januárban és a munka törvénykönyvének 2012. július 1-én hatályba lépett módosítását követően júliusban és augusztusban az átlagosnál jóval magasabb volt, a korábbi hónapokhoz képest több mint negyedével nőtt.
A különféle balesetek esetén jogi képviselőkhöz fordulók száma az év nyári hónapjaiban az év korábbi időszakához képest kismértékben, 8%-kal csökkent. Hasonló tendencia mutatkozik a személyhez fűződő jogokkal kapcsolatos ügyekben is; 2010-ben az összes megkeresés 5,8%-át alkották ezen ügyek, majd 2011-re 13%-kal, 2012 első felére pedig újabb 7%-kal csökkent arányuk.
Forrás:ugyvedbroker.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek