2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Megmenthető a palkonyai erőmű

A jogi feltételek megléte esetén gazdaságossá tehető a tavasszal leállított Tiszapalkonyai Hőerőmű – állítja a Tiszai Erőmű Vállalat (TEV) egykori igazgatója. Schwardy Miklós az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület rendezvényén fejtette ki véleményét, miszerint a térségünkben bányászott olcsó tüzelőanyagra, a lignitre alapozva és a berendezések korszerűsítésével megmenthető lenne az erőmű.
A TEV egykori vezetőjének véleménye szerint a Tiszapalkonyai Hőerőmű kritikus része a több mint 50 éves kazánpark, ám ennek korszerűsítése után és az olcsó lignit eltüzelésével gazdaságosan üzemeltethető a létesítmény.
– A lignit ára mintegy 20 százaléka a gáz árának – mondotta Schwardy Miklós. – A 20 százalékos gázárral az itteni erőmű hatásfokával sokkal hatékonyabb erőművet lehetne csinálni, mint a legmodernebb gázerőművek földgázzal. A palkonyai erőműben durván 100MW-nyit lehetne megmenteni. Ez duplája annak a kapacitásnak, ami pótlólagosan megépült a TVK-ban és a városban, és ugyanannyi pénzből megvalósítható, mint a két erőmű.
A szakember úgy véli, hogy van remény a ,,régi” erőmű újjáélesztésére.
– Lehet tapasztalni, hogy vannak olyan erők, melyek arra hatnak, hogy megmaradjon az erőmű. Műszakilag és pénzügyileg is megoldható ez, és vannak is érdeklődők. Persze a kérdés nem egyszerű, hiszen most jogilag a felszámoló kezében van az ügy. Lapunk kérdésére válaszolva Schwardy Miklós leszögezte, a Tisza II. Erőmű is megérett az átalakításra.
– Az új erőmű átalakítására vonatkozó tervek a ’90-es évek elejétől élő tervek – mondta az egykori igazgató. – Ott is világos volt, hogy földgázzal nem fog menni a gazdaságos működtetés. Az erőmű műszakilag jó, mondhatom, nagyon jó állapotban van. Itt a beruházás nagyobb mértékű lenne. Egy 250MW-os blokk átalakítása olcsó tüzelőanyagra, durván 120 millió euróba kerülne. Ez nagy összeg, de ha figyelembe vesszük, hogy ennek a teljesítménynek a pótlása, például atomerőművel mennyibe kerülne, akkor azt látjuk, hogy tízszeres lenne a költség.
F.L.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek