2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Megkezdte az áramtermelést az új dömsödi biogáz erőmű
Megkezdte az áramtermelést az új dömsödi biogáz erőmű

Megkezdte az áramtermelést az új dömsödi biogáz erőmű

Megkezdte az áramtermelést az új dömsödi biogáz erőműAz ország harmadik legnagyobb, mezőgazdasági hulladékot hasznosító biogáz üzeme kezdte meg működését Dömsödön. Az ELMIB csoport többségi tulajdonában lévő erőmű évi 60 ezer tonna hulladék környezetbarát hasznosításával mintegy háromezer család ellátására elegendő villamos-energiát állít elő.

Zöld áramot termel – elsősorban mezőgazdasági hulladékból – az ELMIB csoport beruházásban felépült dömsödi biogáz üzem. Az 1,9 milliárd forintból létrehozott erőmű a környéken keletkező mezőgazdasági hulladék környezetbarát hasznosítása mellett alkalmas a veszélyesnek minősülő éttermi hulladék felhasználására is. A gáz kinyerését követően megmaradt szerves anyag emellett – komposztálás után – talajjavítóként hasznosítható. Az üzem 60 ezer tonna nyersanyag felhasználásával évi 11 gigawatt óra (GWh) villamos-energiát állít elő, ami egy Dömösöd méretű város – mintegy háromezer háztartás – villamos-energia igényének kielégítésére elegendő.

Az új dömsödi erőmű egyike az ELMIB csoport idei erőmű-fejlesztési projektjeinek. Az energetikai társaság – hosszú távú stratégiájának megfelelően – áprilisban írt alá megállapodást Kaposváron fásszárú biomassza erőmű létesítéséről, de hasonló erőműveket tervez az ország számos más településén is.

„Az ELMIB-csoport stratégiai célja, hogy térségi szinten kínáljon olyan komplex megoldásokat, amelyek csökkentik az energiaimport-függőséget és növelik a megújuló energia felhasználását” – nyilatkozta Tóth Balázs, az ELMIB elnöke. Hozzátette: a környezetbarát energiatermelés és -felhasználás az Európai Unió számos országában jelentős támogatásban részesül, így Magyarországon is érdemes volna megfontolni a támogatási intenzitás növelését, de legalább kiszámíthatóbbá tenni a támogatási politikát, hiszen a „zöld” energiák részarányának növelése uniós és hazai energetikai politikai célkitűzés.

A megújuló forrásokra alapozott energiatermelő-kapacitás világszerte jelentősen, 16 százalékkal bővült 2008-ban a REN 21. szakmai világszervezet felmérése szerint. Az Európai Unió célkitűzése szerint a megújuló energia részarányát 12 százalékra, a megújuló energiával termelt villamos energia arányát 22,1 százalékra kell növelni a közösség tagországaiban a jövő év végéig.

A megújulók súlya a hazai felhasználásban jelenleg alig 5 százalék, jócskán elmaradva az uniós átlagtól. Ezt a részarányt a hazai vállalások szerint 2020-ig 15 százalékra kellene növelni. Összehasonlításként: Németországban a zöldenergia súlya már ma eléri a 15 százalékot, 2020-ig pedig várhatóan 30 százalékra nő.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek