2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Megkérdeztük: Hogyan élik meg és túl a vendéglősök a pandémiát?

Megkérdeztük: Hogyan élik meg és túl a vendéglősök a pandémiát?

2020. november 11-től zárva tartanak hazánkban az éttermek, kocsmák, vendéglátó egységek. Körkérdésünkben azt is szerettük volna megtudni, hogy kinyitnak-e a zárlat feloldása előtt, van-e ételkiszállításuk, mekkora forgalomkiesést kellett elszenvedniük, el kellett-e bocsátaniuk munkatársakat a túlélés érdekében, igényeltek-e és kaptak-e állami támogatást, és végül, hogy miben tudna segíteni a kormány a helyzetükön?

Smarni étterem Gödöllő, Szabadi Sándor tulajdonos:

Nem tartjuk helyesnek a feloldás előtti nyitást. Nem azért,  mert következetesnek tartjuk a szabályokat. Mi is nagyon várjuk a nyitás napját, mégis ezt látjuk hosszútávon célravezetőnek. A kormány nagyon keményen reagál a vendéglátósok engedetlenségére, egy esetleges fél éves kötelező zárva tartás és pénzbírság  már sajnos nem férne bele.Megszerveztük az ételkiszállítást, a hét minden napján 11:00-15:00 óra között szállítunk. Ennek ellenére az eddigi forgalmakhoz képest nagyon jelentős visszaeséssel kell számolnunk. Ha a legjobb napokat vesszük figyelembe, akkor is csak 10%-a ahhoz képest, amikor fogadhattunk vendégeket.Eddig sikerült minden munkavállalót megtartanunk. Egy nap 5 embernek tudunk munkát biztosítani. Nem volt célunk megválni a dolgozóktól, hiszen amint erre lehetőségünk lesz, szeretnénk teljes kapacitással üzemelni és ehhez munkaerőre van szükségünk.

Mi is igényeltünk állami támogatást amint lehetett, elküldtünk minden szükséges dokumentumot, de a mai napig még nem kaptuk meg a novemberi hónapra szóló támogatást sem.

Leginkább a mihamarabbi biztonságos nyitás feltételeinek a kidolgozásában tudna nekünk a kormány segíteni. Több európai országban is sikerült olyan szabályrendszereket kialakítani, amely kedvez a kormány előírásainak és a vendéglátó egységeknek is. Gondolunk itt a vendégtér bizonyos százalékban működtetésére, folyamatos fertőtlenítésre és a távolságtartásra. Úgy gondoljuk, nem adnánk nagyobb teret ezzel a fertőzésnek, mégsem lehetetlenítené el a teljes turizmus-vendéglátás szektort.

 

Calypso étterem, Miskolc Deutsch Miklós tulajdonos:

Nem nyitunk ki a zárlat feloldása előtt, Én ezt értelmetlennek tartom. A Mi vendégkörünk is félne beülni az étterembe. Mi is megszerveztük az ételkiszállítást, de az-az igazság, hogy ebben mi nem vagyunk profik. Saját autóinkkal, saját szabadnapos munkatársainkkal oldjuk meg. Ennek ellenére jó ha a forgalom 25 %-a a korábbinak. Az elmaradt üzleti és családi rendezvények, amelyek a napi forgalom mellett leginkább hiányzanak, hiszen a két különtermünk is üresen tátong. Jelenleg 10 fővel dolgozunk, tavaly kellett egy kézilányt elküldenünk, a többiek munkájára mindenképpen számítanunk kell. Mi is igényeltük a támogatást, kitöltöttük az összes dokumentumot hozzá, de eddig még nem kaptuk meg. Nekünk azzal segítene a kormány, ha a támogatást megkapnánk, de ha még hónapokig zárva leszünk, akkor bizony ez kevés lesz. A rezsi nem lett sokkal kevesebb, azt fizetnünk kell.

Happy Day Pizzéria, Gödöllő Konkoly Attila tulajdonos:

Nem nyitunk ki előbb, mert véleményem szerint a rendeleteket be kell tartani. Nekünk korábban is volt kiszállításunk, most is van, – keddtől-szombatig – így a forgalmunk kb. 50 százalékát meg tudjuk tartani. Ez egy családi vendéglő, öten dolgozunk, így senkit nem küldtünk el. Nem igényeltünk támogatást, hiszen mi úgy sem kaptunk volna, mert az étteremben a saját családunk dolgozik. Harminc éve vendéglátósok vagyunk, nagy szégyen lenne, ha nem lenne annyi tartalékunk, hogy átvészeljük ezt az időszakot. Ha itt nincs elég bevétel, akkor más munkát is bevállal a család, hogy ne kelljen végképp bezárni. A vállalkozásnak nem csak akkor kell örülni, amikor milliók jönnek be, hanem aki vállalkozik annak meg kell tudni oldani a gondokat is. Talán, furcsa amit mondok, de lehet, hogy ennek a szakmának nem is árt, ha kicsit megritkul, mert olyan módon hígult fel a vendéglátás,  ami néha már szégyen.

Mivel segíthetne rajtunk a kormány? Ha lenne elég vakcina, megkapná mindenki időben, ezt profi szervezéssel megoldanák, és kinyithatnánk, jöhetnének végre a vendégeink.

Kispipa Halászcsárda, Miskolc Szentiványiné Kozsik Edit tulajdonos:

Nem nyitunk ki korábban, mint ahogy lehet, Én ezt nem tartom jó ötletnek. Van ételkiszállításunk, korábban nem volt, most az élet rákényszerített bennünket, de így is csupán a korábbi forgalmunk 10 százalékát teljesítjük. 10 alkalmazottal dolgozunk, nem bocsátottunk el senkit, hiszen ha már kinyithatunk majd, akkor honnan szerzünk új munkaerőt. Mi igényeltünk támogatást és meg is kaptuk az elmúlt héten, pénteken. Ha még sokáig kell zárva tartanunk, sajnos ez a támogatás kevés lesz, tehát a kormány abban segíthetne, hogy ezt megemeli, mert bizony a rezsi költség nem sokkal kevesebb, és azt is fizetni kell ebből a töredéknyi forgalomból.

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek