2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Meddig tarthat a tőzsdei lendület?

Az év első négy hónapjában óriási rally zajlott Európában, ráadásul Közép-Európa különösen jól teljesített. A magyar tőzsde teljesítménye a régión belül is kiugró – mondta egy mai sajtóbeszélgetésen a Pioneer Alapkezelő részvényigazgatója. A támogató makrokörnyezet fennmaradására utaló jelek biztatóak, az európai monetáris élénkítés zajlik tovább, és Magyarországon is újabb monetáris élénkítés van kilátásban. Mire elég ez a hatalmas lendület?
A monetáris élénkítés mellett az alacsony olaj- és alapanyagárak alakulása nagymértékben segíti az európai gazdasági növekedés beindulását. A gyenge euró és az alacsony kamatok, a válság idején rendbe rakott vállalati mérlegek segítik a növekedés beindulását, a banki hitelezés és a beruházási kedv javulását. Erre a kedvező képre folyamatosan árnyékot vetnek a politikai kockázatok; Görögország remélhetőleg megállapodik az Európai Unióval, hiszen a kilépés árát nagyon megfizetné a vele járó bankválság és egy súlyos recesszió formájában.

Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő részvényigazgatója szerint megvan a kedvező folyamatok fennmaradásának az esélye, hiszen az alacsony olajár továbbra is deflációs félelmeket gerjeszt, ami arra készteti az EKB-t, hogy fenntartsa a monetáris élénkítést. A kedvező folyamatok elérték Közép-Európát és azon belül Magyarországot is. A régió a befektetők érdeklődésének középpontjába kerülhet, nagy nyertese ugyanis az olajár csökkenésnek, mérséklődnek az adósságrátái, kevesebbet költ a jóléti rendszerek fenntartására, és általában alacsonyabb a munkaerőköltsége, illetve nagyobb a termelékenységi potenciálja.

Mindezek hatására a régió tőzsdéit jellemző CETOP20 index idén forintban számítva 14 százalékot emelkedett, a BUX pedig közel 40 százalékkal áll decemberi záróértéke felett. A magyar indexen belül a legnagyobbat kétségtelenül az OTP futotta, a januárban még 3500 forint alá is benéző részvény árfolyama most alulról súrolja a 6000 forintot. A részvény fantasztikus teljesítménye mögött elsősorban a kedvező makrogazdasági adatok, a különadó csökkentésének kilátásba helyezése, valamint a felminősítések megindulása áll, de kedvez az árfolyamnak a devizahitel-kockázat csökkenése és az orosz–ukrán válság csillapodása is. A jövőbeli kilátások alakulása miatt ugyanakkor nagyon fontosak lesznek a következő eredményadatok.

Az index másik meghatározó jelentőségű részvénye, a MOL ugyancsak jelentős emelkedésen van túl: a januári 11 000 forintos ár helyett most 15 300 forint körül jegyzik a cég részvényeit. Itt a legfontosabb tényező az alacsony olajár, ami jelentősen csökkenti a cég finomítói költségeit, és a piacok elismerik a cég költségcsökkentési programját is. Az emelkedés okai között a nemzetközi hangulat javulása is jelen van, mindazonáltal az első negyedév adatai itt is döntő jelentőségűek lehetnek.

A piac harmadik nagy szereplője, a Richter ugyancsak jól kezdte az évet. A papír a januári mélypont után történelmi csúcsa közelébe emelkedett. A befektetők számára ugyanakkor nagy kockázatot jelent, ha a társaság nem tudja igazolni az originális termékeihez fűzött befektetői várakozásokat.

A Magyar Telekom a piac nagy súlyú részvényeihez képest mérsékeltebb emelkedést produkált, az első négy hónapban 330 forintról 400 forint fölé kúszott fel az árfolyam. A cégtől azt várják a befektetők, hogy hamarosan visszaszerzi osztalékfizetési képességét – ez a bizakodás az alacsony hozamkörnyezetben fontos szempont a befektetők szemében.

A magyar részvénypiacot továbbra is segítik a várakozásokat rendre meghaladó növekedési adatok és a kedvező külkereskedelmi pozíció. Emellett számos olyan – korábban meghatározó – kockázat kifutott, mint a devizahitelek kezelésének kérdése, és kevésbé fenyeget az államháztartási hiány kedvezőtlen alakulásának problémája. Az alacsony olaj- és energiaárak tovább javítják az ország növekedési potenciálját, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a magyar tőzsdei cégek jól vezetett társaságoknak bizonyultak a válság idején – hangsúlyozta a Pioneer Alapkezelő részvényigazgatója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …