2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Mától hatályos az Uniós Vámkódex

Az Európai Unió gazdasági alapját jelentő vámunió jelenlegi szabályozását 2016. május 1-jétől felváltja az Uniós Vámkódex (UVK), amelynek létrehozása főként az adminisztráció csökkentését, az elektronikus vámkörnyezet további fejlesztését, ezekkel együtt pedig az uniós vámhatóságok hatékonyabb feladatellátását szolgálja.

Az UVK szerint a vámhatóság és a gazdálkodók közötti kommunikáció elsődlegesen elektronikusan történik. Magyarországon a kiviteli vámeljárások jelenleg is több mint 99%-ban, a behozatali eljárások több mint 98%-ban elektronikusak. Az olyan ügytípusoknál, ahol az elektronikus kapcsolattartás nem vagy csak részben működik, 2020. végéig kell megoldani a teljes elektronizálást, amelynek fejlesztései már megkezdődtek.

Az Uniós Vámkódex kialakításánál elsődleges cél volt az egyszerűsítés. Legnagyobb újítás, hogy a korábbihoz képest nagyobb kedvezményt biztosít a jogsértést önként felfedő és a jogszerű állapot helyreállításában együttműködő gazdálkodók számára. Az első kötelezettségszegésnél figyelmeztetés alkalmazható, valamint az ellenőrzés megkezdése előtt önellenőrzést végző gazdálkodó mentesül a bírságtól. A hatósággal együttműködők bírsága akár 50 %-al is csökkenthető.

Új elemként jelenik meg a központi vámkezelés, amellyel a társaságok a letelepedési helyük szerinti vámhatóságnál kérhetik a vámkezelést, úgy, hogy az ellenőrzéseket ugyanazon vámhatóság másik szerve, vagy egy másik tagállam vámhatósága végzi. Ezzel egyfajta munkamegosztás alakul ki a tagállamok vámhatóságai között.

Az EU 28 tagországa vámhatóságainak feladata a terrorizmus elleni küzdelem, valamennyi EU állampolgár biztonságának és egészségének védelme a hamis termékek, fegyverek, kábítószerek illegális behozatalának megakadályozásával.

A nemzeti szabályok megalkotásánál kiemelt szempont volt, hogy a magyar vámigazgatás a többi tagállam vámigazgatásával szemben a lehető legversenyképesebb legyen, oly módon is, hogy a hatékonyabb, eredményesebb és egyszerűbb eljárásokkal biztosítsa a vámjogszabályok betartását és ezzel az Európai Unió saját forrásainak beszedését.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek