2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Magyarok kulcsszerepben az uniós földgázpiaci szabályozásnál

Magyarok kulcsszerepben az uniós földgázpiaci szabályozásnál

Hazai fejlesztésű gáztőzsde az európai etalon

Magyar fejlesztésű informatikai rendszer lehet egy új uniós energiapiaci szabályozás leképezésének mintapéldánya. Egyedülálló módon a Földgázszállító Zrt. mellett a megoldás kidolgozásában szintén szerepet vállaló IP Systems is meghívást kapott az európai földgáz-rendszerirányítókat tömörítő ENTSOG munkacsoportjába, így az európai földgáz-egyensúlyozó modell kidolgozásánál a magyar gázpiaci és IKT szakemberek kulcsszerepet játszanak.
A földgázpiac esetében kulcsfontosságú a rendszer egyensúlya: csak akkor garantálható a gázellátás, ha a fogyasztás és a betáplálás mennyisége közel megegyezik. Mivel azonban a fogyasztás előre nem határozható meg pontosan, folyamatos tranzakciókra van szükség a keletkező gázhiány vagy -felesleg kezelésére. A gázpiaci liberalizáció következményeként mindinkább előtérbe kerül az egyensúly kereskedelmi eszközökkel való fenntartása. Az Európai Unióban várhatóan a 2014-es gázévben lép életbe az a – végső egyeztetés alatt levő – szabályzat, mely meghatározza a földgázpiaci egyensúly fenntartásának követelményrendszerét és előírja egy transzparens, piaci alapon működő egyensúlyozási platform működését.

A Földgázszállító Zrt. az energiakereskedelmi problémákra szakosodott informatikai vállalatként működő IP Systemsszel azonban már korábban megkezdte egy ilyen rendszer kiépítését. A két cég több éves fejlesztést követően 2010 júliusában helyezte üzembe a tőzsdei alapokon működő Balancing Market Energy Platformot (Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac), melyet a 4. alkalommal megrendezett nemzetközi Energy Trading Weeken, illetve a budapesti Energy Summiton mutatott be a gázpiaci szakma képviselőinek Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezető igazgatója.

A rendszeren a tavalyi év során már 1,7 milliárd MJ gáz cserélt gazdát 3,8 milliárd Ft értékben, ami alapján az Földgázszállító Zrt. további 4,2 milliárd MJ gáznap végi egyensúlytalanságot számolt el 10 milliárd Ft értékben.

„A kereskedés volumene 2011. második felében egyértelműen növekedésnek indult, ami jelzi, hogy egyre több szereplő használja ki a rendszerben rejlő nem csupán technológiai, de kereskedelmi lehetőségeket is” – mondta Gellényi Zoltán, a Földgázszállító Zrt. kapacitásértékesítés vezetője.

A fejlesztés sikerét jelzi, hogy az európai földgáz-rendszerirányítókat tömörítő ENTSOG regionális szinten ajánlja a rendszer használatát, továbbá egyedülálló módon a Földgázszállító Zrt. mellett az IP Systemset is meghívta az európai földgáz-egyensúlyozó modellt kidolgozó munkacsoportjába.

„A hazai informatika fejlődése szempontjából létfontosságú kitörni a tízmilliós piacunkról – mondta Füzi Ákos. – Emellett nagy elismerésnek tekintjük, hogy szavunk van olyan döntések meghozatalában, ami nem csupán a magyar földgázpiaci szereplőket és gyakorlatilag a teljes lakosságot érinti, hanem a tavalyi évben 16 568 milliárd MJ földgázfogyasztást produkáló európai uniós piacot is.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek