2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Lendületes kisvállalkozói növekedés Borsodban

Elképesztő gyorsasággal növekedtek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvállalkozók az elmúlt egy évben az ismert magyarországi Bank tapasztalatai szerint. A hitelszerződések összegének növekedése az országos átlag feletti, ami kiemelkedő gazdasági teljesítményre utal.

A kisvállalkozások működése és igényei nagyban különböznek a kis- és középvállalatokétól, számukra ehhez igazodó egyszerű, testreszabott megoldásokat kell kínálni – hangsúlyozta Erdei Zsuzsa, a Bank kisvállalkozási területének vezetője a pénzintézet miskolci fiókjában tartott sajtótájékoztatóján. A kisvállalkozók jelentős része mindent maga csinál, a vállalkozás mindenkori eredményéből függ a családjuk egzisztenciája, ebből finanszírozzák az életüket. Erdei Zsuzsa tapasztalatai szerint a válság megmutatta, hogy a családi kisvállalkozások pénzügyileg ugyan sérülékenynek látszanak, de az erős személyes motivációnak köszönhetően még rossz helyzetben is küzdenek azért, hogy egyenesbe kerüljenek, és rendben visszafizessék a hiteleiket.

A hitelfelvételek tavalyi, dinamikus növekedése Erdei Zsuzsa szerint arra utal, hogy a gazdaság fellendülésével párhuzamosan a kisvállalkozások is gyors növekedésbe kezdtek. Különösen igaz ez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a kisvállalkozások hitelfelvétele az elmúlt egy évben az országos átlagban mért 8 százaléknál is gyorsabban, 39 százalékkal növekedett. A folyószámlahitelek szerződött összege Borsodban 128 százalékkal nőtt – ez messze meghaladja az országos átlagot, ami a megye gazdasági teljesítményének felzárkózását mutatja. A kisvállalkozók esetében a folyószámlahitel sokszor nem a likviditást segíti, hanem kisebb-nagyobb beruházásokat fedez, ám az élénkülő gazdasági tevékenységre utal, hogy nőtt ebben a körben a kifejezetten fejlesztési célú kölcsönök felvétele is. Az úgynevezett eseti hitelek szerződött összege a megyében 53 százalékkal emelkedett – ez is bőven meghaladja az országos átlagot.

A sajtótájékoztatót követően elismerő oklevelet adtak át például azoknak a vállalkozásoknak, amelyek már több mint tíz éve veszik igénybe a pénzintézettől a Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt.  Az 1+1 éves futamidejű konstrukció állami kamat- és garanciadíj-támogatással vehető igénybe, és kamatot csak a ténylegesen felhasznált hitelösszeg után kell fizetni. A kisvállalkozók ezt a kölcsönt ingatlanfedezet nélkül 75 millió forintig igényelhetik. Hasonlóan kedvező feltételekkel vehetik fel a kisvállalkozások a banknál a Széchenyi Forgóeszközhitelt, melynek futamideje akár 36 hónap is lehet. Ezt a hitelt 25 millió forintig már azok a kisvállalkozások is igényelhetik, amelyeknek csak egy éves lezárt mérlegük van Erdei Zsuzsa hangsúlyozta: a bank a kisvállalkozások jobb kiszolgálása érdekében teljesen átalakítja a nekik szóló hitelezési rendszerét, sorozatban lép piacra kisvállalkozásoknak kínált új konstrukcióival. A bank új stratégiájának részeként olyan számlacsomagot kínál a kisvállalkozóknak, amelynek havi számlavezetési díja csupán 100 forint. Ezzel az alacsonyabb árbevételű vállalkozásoknak kínálnak olcsó megoldást. A Smart számlacsomag a kisvállalkozások bevételi és kiadási sajátosságaihoz alkalmazkodik: díja a havi forgalomhoz igazodik, az eseti forint átutalásoknál pedig csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kéri el díjként a bank.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek