2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Külföldi munkavállalás: se kolbász, se kerítés

Kecsegtető kétkezi vagy szakipari munkát kínáló álláshirdetésekkel csalnak ki több tízezer forintokat a külföldre vágyó magyar munkavállalókból. A leginkább angol és német nyelvterületre invitáló csalók felismerésében segíthet a Jobinfo.hu által most kiadott online útmutató.

Egyre nyitottabbak a magyarok a külföldi munkavállalás iránt, és egyre több csaló építi erre „karrierjét”. Míg régebben sokat lehetett találkozni a „külföldi szexmentes munkáért” több ezer eurós fizetést ígérő hirdetések áldozatairól szóló hírekkel, mostanában többnyire az egyszerű kétkezi vagy szakipari munkavállalásra jelentkezőkre specializálják magukat csaló hirdetők.
A hirdetésekben főként angol és német nyelvterületre keresnek munkavállalókat, majd a telefonos vagy személyes megbeszélésen 40-70 ezer forint körüli összeg befizetését kérik, hogy a kiutazást vagy a szállás előlegét rendezni tudják – amiről akár (hamis) számlát is kiállítanak. Aztán amikor elérkezik az utazás ideje, a megbeszélt helyen nem áll busz, a kontaktszemély pedig többé nem érhető el. Az is előfordul, hogy az illető már kiutazik, s ott döbben rá, hogy cserbenhagyták.
„Sokszor pont a legszegényebb, tartósan munkanélküli, szakképzetlen és kevésbé dörzsölt munkavállalókat csapják be az álmunkát kínáló szélhámosok. A szerencsétlen sorsú munkavállalók számos esetben a kiutazást is kölcsönből fizetik be, aztán a végén nemhogy munka és remek jövedelem nincs, de még további adósságot is felhalmoznak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a munkaközvetítőknek – legyen szó akár belföldi, akár külföldi állásajánlatról – mindig a munkáltató fizet. Amennyiben mégis kérik tőlünk járulékos költségek kifizetését (pl. utazás vagy szállás), azt csak a helyszínen vagy kizárólag jegy ellenében fizessük ki” – mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásportál vezetője. Mivel az ilyen hirdetésekben a csalók nem említik az előleget, ezért nehéz kiszűrni őket, így az állásszemléző oldal a Hogyan kell külföldön munkát vállalni? (http://www.jobinfo.hu/cikk/jobinfo/Hogyan-kell-kulfoldon-munkat-vallalni) címmel útmutatót adott ki az ilyen típusú visszaélések elkerülésére.
A legfontosabb, hogy amennyiben a hirdetés túlságosan is „jól hangzik”, legyünk nagyon körültekintőek. Próbáljuk leinformálni a hirdetést feladó céget, ne adjuk át úti okmányainkat (inkább fénymásoljuk le őket), ne induljunk útra legalább alap szintű nyelvtudás nélkül, és legyen nálunk készpénz, ha valami történne.

A fotó illusztráció

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…