2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Közösségek pályázatát várják az Élelmiszer-lavina programba

Közösségek pályázatát várják az Élelmiszer-lavina programba

Hatodik alkalommal indult el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. Az önkormányzatok és civil szervezetek idén is több millió forint értékű zöldség vetőmagra pályázhatnak március 6-ig.

–    Olyan tevékeny pályázókat várunk, akik vállalják, hogy a földjeiken szakmai fel-ügyelettel a Syngenta által felajánlott értékes zöldség vetőmagból élelmiszernö-vényeket termelnek rászorulók aktív bevonásával, majd a terményeket odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. – Az Élelmiszerlavina így tulajdonképpen hal helyett hálót biztosít a nehéz helyzetű embernek, másrészt visszavezetheti őket a munka világába.

A program fontos hozadéka a kézzelfogható segítségen túl az is, hogy a benne tevékeny-kedők megtanulhatják, hogy a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, hangsúlyozta Cseh Balázs. Nagyon fontos lenne, hogy a jelenleg kihasználatlan kiskertekben ismét egészsé-ges élelmiszernövények termesztésébe kezdjenek a családok, az Élelmiszerlavina ezt a célt is szolgálja.

–  Cégünk kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, s örömmel tölt el bennünket hogy az Élelmiszerlavina évről-évre mennyi nehéz helyzetű családnak ad se-gítséget – mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. – Az elmúlt esztendő minden szempontból rekordnak tekinthető: 2014-ben több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen segített Élelmiszerlavina program.

A résztvevő 37 önkormányzat és civil szervezet földjein tavaly összesen csaknem 170 tonna egészséges élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember aktív bevoná-sával. Az Élelmiszerlavina története során már így több mint 100 ezer hátrányos helyzetű ember kapott segítséget ilyen módon.

A program jótékonysági nagykövete ebben az évben is Novodomszky Éva. A népszerű televíziós személyiség nemcsak közvetíti a program céljait, de személyesen részt vesz a munkákban és a megtermelt élelmiszerek, élelmiszeradományok szétosztásában is. Mint elmondta: a közösségi termelés révén megtanítja számukra az öngondoskodást, az egészséges zöldségek pedig kézzelfogható segítséget jelentenek a nehéz sorsú családok-nak.

A 2015-ös Élelmiszerlavina program pályázati kiírása itt tekinthető meg:
http://elelmiszerbank.hu/hu/szervezeteknek/aktualis_palyazatok/elelmiszerlavina_palyazati_felhivas_-_2015.html

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…