2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Közel félmilliárd forint, 132 új munkahely megváltozott munkaképességűeknek Miskolcon!

Közel félmilliárd forint, 132 új munkahely megváltozott munkaképességűeknek Miskolcon!

Közel félmilliárd forint értékű beruházással, mintegy 132 új munkahelyet hoz létre Miskolcon az autizmussal élők és megváltozott munkaképességűek számára a Szimbiózis Alapítvány és a Miskolci Autista Alapítvány. Az eseményről a két szervezet sajtótájékoztatón számolt be február 26-án.

Soltész Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a nyertes pályázatokat bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kormány elmúlt években végzett munkája meghozta gyümölcsét mostanra a megváltozott munkaképességűeknek is egyre nagyobb hányada juthat munkához hazánkban.
– Támogatást eddig is kaptak a fogyatékkal élők, azonban az új rendszerrel az a cél, hogy önfenntartó támogatáshoz juthassanak. Fontos, hogy munkahelyük, jövedelmük legyen, ennek pedig kitűnő példái a miskolci nyertes pályázatok, amelyek keretében összes 493 millió forintból 132 fogyatékkal élő juthat munkához – hangsúlyozta az államtitkár kiemelve, hogy tavaly januárhoz képest 43,9 százalékkal csökkent a megváltozott munkaképességű álláskeresők száma.
Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, 15 ezerrel nőtt a kormányváltás óta a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása. Mint a helyettes államtitkár kifejtette, ez három intézkedésnek köszönhető: a rehabilitációs kártya bevezetésének, amelynek eredményeként 22 ezer megváltozott munkaképességű ember tudott elhelyezkedni; a foglalkoztatók akkreditációs rendszerének; az Új Széchenyi Tervnek, amelynek keretében négy év alatt 22 milliárd forint jutott a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.
Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is üdvözölte a két alapítvány fejlesztéseit, megjegyezve, a válság közepette is sikerült a magyar gazdaságot stabilizálni, ennek az eredményei az ilyen és ehhez hasonló beruházások.
– Tapasztalatom az, hogy nagyon komoly munka folyik mindkét civil szervezetnél, így elmondható, hogy igazán jó helyre érkezett a támogatás – tette hozzá Csöbör Katalin.
–Mivel folyamatos kapcsolatban állok mindkét alapítvánnyal, így látom, milyen szakmai hozzáértéssel és elhivatottsággal foglalkoznak a fogyatékkal élőkkel, minden köszönet megilleti őket ezért – ezt már Sebestyén László országgyűlési képviselő mondta, aki méltatta a szervezetek tevékenységét kiemelve, hogy azok folyamatosan pályáznak és keresik a lehetőséget, hogy fejleszthessenek, még több emberen segíthessenek.
A Miskolci Autista Alapítvány projektjéről Szalkainé Haraszti Krisztina intézményvezető szólt. Mint mondta, a fejlesztés célja egy mosoda létesítése, melyben nem csupán az alapítvány ellátottjainak szennyesét kívánják mosni, hanem külső munkákat is vállalnának. Itt 16, összesen a három projektjükben 31 fiatal juthat munkához.
–Hét évvel ezelőtt közös tanulmányúton voltam Soltész Miklóssal, aki akkor kijelentette: „ha minden úgy lesz, ahogy annak lennie kellene, akkor munkát fogunk biztosítani a fogyatékkal élőknek”. Betartotta ezt az ígéretét! – kezdte Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány vezetője, aki a szervezet három új TIOP-os pályázati forrásokból megvalósuló projektjeit mutatta be.
Mint mondta, a fogyatékkal élő és az egészséges fiatalok közös tanulása, foglalkozása, munkája nem csupán az integráció miatt fontos.
–A fogyatékkal élők tanítják egészséges társaikat, méghozzá arra, hogyan figyeljenek egymásra. A megváltozott munkaképességűek azért küzdenek, hogy dolgozhassanak, hogy adót fizethessenek. Ők a közösség aktív tagjai szeretnének lenni, ezért fontosak ezek a munkahelyek – mondta Jakubinyi László.
A Szimbiózis Alapítvány korábbi projektjeivel –  Batyu Téka, a Magyar Vidék Ajándéka, Szociálterápiás Központ Létrehozása Miskolcon és Szimbiózis Rehabilitációs Munkahelyteremtés – különböző uniós támogatások segítségével több mint 60 új munkahelyet hozott létre megváltozott munkaképességűek számára. A rövidesen induló Élő Kalendárium, Baráthegyi Manufaktúra és Egy Falat Egészség című, a TIOP- 3.2.4.-13/1 (Új Széchenyi Terv keretében „Autista és megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítése”) pályázati konstrukció keretében megvalósuló projektekkel pedig összesen37 munkahelyet létesít az alapítvány.
A Baráthegyi Majorság mintegy 67.4 millió forintos beruházással, új manufaktúra épülettel bővül A fejlesztésnek köszönhetően az általuk előállított rendkívül népszerű termékek – két védjegyet is elnyert kecskesajt, illetve a kézműves gyertyák – palettája tovább nőhet a tej-érzékenyek által is fogyasztható kecsketejes csokoládéval, illetve a sokak által kedvelt kézműves szappanokkal. A beruházással a Szimbiózis Alapítvány 15 megváltozott munkaképességű személynek adhat munkát.
Közel ötvenmillió forintból bővítheti meglévő szolgáltatási portfólióját az Élő Kalendárium projekt keretein belül a Baráthegyi Majorság, a „Diósgyőri Interaktív Játszóház” kialakításával. A komplex turisztikai attrakció egyebek mellett lovagoltatást, csacsi és póni fogatot, sajtkészítést, kenyérsütést népi mesterségeket, és kézműves foglalkozásokat is kínál majd az érdeklődőknek, mindezt úgy, hogy közben 11 autizmussal és más fogyatékossággal élő személyeket foglalkoztatnak majd.
Szintén közel ötvenmillió forintos beruházással az Egy falat egészség projekt keretében új zöldségfeldolgozó műhelyt alakíthat ki a Szimbiózis Alapítvány. A zöldségfeldolgozó üzletág 11 autizmussal, és értelmi fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű személynek adhat munkát, ezen túl segíti a helyi kistermelőket is, akiktől a feldolgozandó zöldségek egy részét vásárolná az alapítvány.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…