2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Komplex energetikai fejlesztés a nemesbikki Móra Ferenc Tagiskolában

Komplex energetikai fejlesztés a nemesbikki Móra Ferenc Tagiskolában

Június 26-án lépett kivitelezési szakaszba az a projekt, melynek eredményeként megújul a nemesbikki Móra Ferenc Tagiskola energetikai rendszere.
A jelentős uniós támogatással megvalósuló beruházás során az épület energetikai fejlesztése – megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva – növeli az energiahatékonyságot és elősegíti az energiatakarékosságot.

A beruházás által érintett iskolaépület 1992-ben épült. A nyílászárók fa alapanyagból készültek, állapotuk már nagyon rossz volt, továbbá az épület homlokzata sem volt hőszigetelve. Az épület eredeti padlózatának rétegrendje nem ismert, így feltételezhetően szigetelés itt sem történt.

A projekt közvetlen célja az iskola épületének energetikai célú komplex fejlesztése. A kivitelezés során sor kerül az épület utólagos külső hőszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére, valamint a padlásfödémre ásványgyapot szigetelést tesznek.
Továbbá a régi, korszerűtlen kazánt korszerűbb, kondenzációs rendszerűre cserélik valamint a meglévő radiátorokra termosztatikus szelepeket szerelnek, így azok alacsonyabb hőfokon, de kellő hatásfokkal tudnak üzemelni.
Ezen kívül a fűtési rendszert támogató, környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító 6 db napkollektor és dupla hőcserélős álló melegvíz tartály kiépítését is elvégzik a beruházás során. A tartályok előmelegítését – amelyek segítségével az iskola teljes melegvíz igényét is fedezik majd – a felszerelt napkollektorok végzik.

A modern nyílászárók beépítésével, az épület külső szigetelésével az épület hővesztesége jelentősen, mintegy 41%-al csökken, míg a termosztatikus szelepek beépítésével, a napkollektorok telepítésével és a melegvíz tartály rendszerbe kötésével jelentősen csökkennek az üzemeltetési költségek is.

Így a településen egy környezetkímélő, energiahatékony üzemeltetésű épületben folyik majd az alsó tagozatos diákok oktatása, nevelése, mely példaértékű lehet mind a településen élők, mind az idelátogatók számára és segíti az EU tagállamokhoz való közelítést az energiafelhasználás tekintetében.

„A Nemesbikki iskola energetikai fejlesztése” című, KEOP-4.9.0/11-2011-0186 azonosító- számú pályázat segítségével az önkormányzat 31.774.299 Ft támogatást kap a beruházás megvalósítására, amely a projekt teljes költségének 85%-át fedezi. A projekt tervezett befejezési dátuma 2012.október 31.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek