2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • KKM: sikeresen indult a komáromi Nokia-gyár bezárása miatt kidolgozott gazdasági akcióterv megvalósítása

KKM: sikeresen indult a komáromi Nokia-gyár bezárása miatt kidolgozott gazdasági akcióterv megvalósítása

 Sikeresen indult a komáromi Nokia-gyár bezárása miatt kidolgozott gazdasági akcióterv megvalósítása – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minisztérium parlamenti államtitkáraként még júliusban, a Microsoft Nokia globális leépítési döntései miatt utasította a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezetőit, hogy – többek közt – azonnal gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, amelyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó, termelő beruházást akarnak létrehozni.
Ennek fejleménye, hogy a lengyel Alumetal járműipari vállalat 9 milliárd forintos beruházással a komáromi ipari parkban építi fel új gyárát, amely 150 új munkahelyet létesít 2017 végéig – írták. Szymon Adamczyk, az Alumetal S.A. elnök-vezérigazgatója még a beruházás pénteki bejelentésekor hangsúlyozta, hogy cégük első külföldi beruházását Magyarországon valósítják meg, a komáromi helyszínt nemzetközi versenyben azért választották, mert legfontosabb piacuk, a járműipar szerepe itt jelentős, így lehetőséget látnak a fejlődésre. Az elnök-vezérigazgató számításai szerint az idén induló beruházásnál egy évet vesz majd igénybe a tervezés, egy évet az építés, és szeretnék a termelést 2016 negyedik negyedévében elindítani.
A KKM közleménye szerint a lengyel vállalatcsoport az elmúlt 12 hónapban 148 000 tonna értékesített terméke révén összesen 277 millió euró árbevételt és 13 millió euró adózás utáni nyereséget ért el. A komáromi székhelyű Alumetal Group Hungary Kft.-t a lengyel Alumetal S.A. leányvállalataként 2014. július 11-én hozták létre. A komáromi beruházás a területvásárlást, az épületek megépítését, a szükséges infrastruktúrát és közműveket, valamint az új gépek és berendezések megvásárlását foglalja magában. A vállalat jelenlétének köszönhetően a magyarországi autóipar olcsóbban juthat hozzá az alumíniumhoz, így a nyugat-európai országokhoz képest további versenyelőnyre tehet szert – írták.
Az MTI úgy tudja, hogy két héten belül újabb munkahelyteremtéssel járó beruházást jelentenek be Komáromban, amely részben leköti a komáromi Nokia-gyár november végéig fokozatosan felszabaduló kapacitásait. Az információt a külgazdasági és külügyminiszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az MTI-nek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek