2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kiépült a Déli Ipari Park Miskolcon

 A Miskolc Déli Ipari Park infrastruktúrája lényegében kiépült, a készültségi szint 95%-os. Az infrastruktúra építés különlegességét az adta, hogy a területen az elmúlt 5 év legnagyobb zöldmezős beruházásaként a TAKATA világcég is építi gyárát. A kettő együttes építése – fejlesztő és betelepülő részéről is – bravúr, nem beszélve arról, hogy a munkálatok október közepére befejeződnek, a TAKATA hamarosan megkezdi termelését és menetrend szerinti buszjárat is indul az iparterületre a belvárosból.
Az elkészült és jelenleg is épülő infrastrukturális elemeket megtekintette a Miskolc Déli Ipari Park (MIDIP) műszaki bejárásán Kriza Ákos, a város polgármestere és Kersten Bachmann, a TAKATA elektronikai és légzsák üzletágért felelős európai igazgatója, akiket Vécsi György, az ipari parkot fejlesztő Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnöke kalauzolt, bemutatva a végrehajtott fejlesztéseket. Vécsi György beszélt arról is, nem általános, ahogy a MIDIP infrastruktúra-fejlesztése zajlott, de ez is járható, sőt, bizonyos szempontból kifejezetten előnyös út. – Ismerek olyan ipari parkot, amit anélkül építettek, hogy tudták volna, kik költöznek majd oda, és lényegében ma is üresen áll. A MIDIP infrastruktúrája egyszerre épült ki az első nagy beköltöző üzemmel, a Takatával, ami a kiváló együttműködésnek köszönhető. Így tudtuk teljesíteni a beruházó jogos igényeit, amit az utakkal, a közművekkel kapcsolatban megfogalmazott, amely azért is jelentős, mert az ilyen nagy cégekkel való jó kapcsolatnak hamar elterjed a híre az üzleti világban. Másrészt egy olyan terület áll rendelkezésünkre, ami megfelel egy világcég kívánalmainak is, így bizakodók lehetünk, hamarosan új nemzetközi vállalat települ az Ipari Parkba.
– A MIDIP infrastruktúra fejlesztése lényegében kész, erről most a bejáráson személyesen is meggyőződtem, de az is ezt támasztja alá, hogy október közepétől már menetrend szerinti buszközlekedés is fogja segíteni a déli ipari parkba érkező és innen hazaigyekvő munkavállalókat, elsősorban a TAKATA munkavállalóit – ezt már Miskolc polgármestere, Kriza Ákos mondta a bejárást követően. A polgármester kiemelte, Miskolc vezetésével együtt 4 éve azon dolgozik, hogy a térség vonzóbb legyen a befektetők számára és újabb miskolci munkahelyek jöjjenek létre. A város erőfeszítéseit a magyar kormány is elismerte és támogatja, így lett 2013-ban Miskolc Kiemelt Fejlesztési Övezet, s ezzel olyan városok sorához csatlakozott, mint Győr vagy Kecskemét. Ez azt jelenti, hogy Miskolc fejlesztéseit kiemelten kezeli a kormány, a 2014-2020-as uniós programozási időszakban pedig biztosítják a fejlesztési központ fejlődéséhez szükséges támogatást. De ugyanezt a támogatást élvezi Miskolc a már jelen lévő cégek esetében is. Így lehetséges az, hogy Miskolc rajta van a befektetők térképén, és az elmúlt 4 évben több mint 3000 új munkahely létesült a városban – hangsúlyozta Kriza Ákos.
A Déli Ipari Park legnagyobb betelepülője a japán Takata, amely új légzsákgyártó üzemét építi, az elmúlt évek legnagyobb magyarországi zöldmezős beruházásaként. A bejárás után Kersten Bachmann, a Takata elektronika és légzsák üzletágért felelős európai igazgatója beszélt a japán cég miskolci letelepedéséről.
– A Takatának Európában 6 légzsákgyártó üzeme van, ezek összességében több mint 500 millió euró értékben termelnek évente. A miskolci, a hetedik, „nagyon nagy gyermek”, nemcsak az egyik legnagyobb Takata-gyár az egész világon, de minta is, méghozzá technológiai szempontból. Hiszen a legmodernebb gyártás- és informatikai technológiát honosítjuk meg Miskolcon. Kersten Bachmann kiemelte, sokan mosolyogva fogadták a tervüket, ami szerint a tavaly novemberi bejelentés után 10 hónappal elkészül a gyár. – De mondhatom, elkészül és októberben már termelni kezdünk. Munkavállalóink száma folyamatosan emelkedik, hogy teljes kapacitáson majd 1000 embernek adjunk munkát. Ez csak a várossal szoros együttműködésben valósulhat meg, olyan támogatással, amilyet sehol máshol nem tapasztaltunk. Itt tényleg otthonra leltünk – emelte ki a TAKATA európai igazgatója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek