2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Kiborult a bili: nem győzik a nők egyedül a takarítást

Kiderült, melyek a leggyűlöltebb házimunkák

 Minden második nő még mindig egyedül takarít, és 6 nőből csupán 1 meri takarítónő segítségét kérni, ha házimunkáról van szó – derült ki a Rendi friss kutatásából. A nők által leggyakrabban végzett feladatok a főzés és a mosogatás, az urak pedig a bevásárlást vállalják legtöbbször magukra. Az ablakpucolás iránti utálat általánosnak bizonyult. Családonként eltérnek a vélemények arról, hogy mikortól kell a gyereknek is besegíteni a házimunkába, vannak akik csak büntetésként adnak feladatot a kicsiknek.

Elvben a Rendi kutatásában részt vevő férfiak és nők egyetértettek abban, hogy a férfiaknak is be kell segíteni a házimunkába, de a gyakorlatban a nők fele még mindig egyedül végzi el az otthoni feladatokat, holott jellemzően egy vagy több gyermekes családanyák, akik a takarításra fordított időt szívesebben töltenék inkább szeretteikkel. A férfiaknál is hasonló a helyzet, közülük is minden második egyedül takarít, habár ők túlnyomórészt szinglik vagy minglik, azaz van ugyan párkapcsolatuk, de külön háztartásban élnek. Míg a nők által leggyakrabban végzett feladatok a főzés és a mosogatás, az urak a bevásárlással segítenek be. „A felmérés során arra is kíváncsiak voltunk, hogy mely feladatokat végezzük el legszívesebben – mondta Udvardy Szabolcs, a Rendi takarítóközvetítő portál marketingigazgatója. – A nők készségesek, ha mosásról van szó, a férfiak pedig szívesen adják főzésre a fejüket.” A kutatásból arra is fény derült, hogy melyek a legutálatosabb részei a takarításnak. Nem meglepő módon az ablakpucolás messze a leggyűlöltebb házimunka nemtől függetlenül, de a hölgyek körében a vasalás és a portörlés is népszerűtlen, míg az erősebbik nem képviselői a mosogatás és a fürdő tisztán tartása elől menekülnek.

A Rendi nagy házimunka felmérésében egyedül a vasalás bizonyult tipikusan női tevékenységnek, míg a barkácsolás egyértelműen a férfiakra hárul. A takarításról a nők kétharmada gondolja úgy, hogy ez az ő feladatuk, míg a férfiak körében csak minden ötödik ember ért egyet ezzel az állítással. „Minket is megdöbbentett az eredmény, hogy hat nőből csak egy meri takarítónő segítségét kérni. A dolog hátterében az állhat, hogy úgy érzik, csorba eshet a megítélésükön, ha kiderül, hogy takarítónővel takaríttatnak, hiszen saját feladatuknak tekintik a házimunka menedzselését is. A legtöbben még mindig csak rendkívüli esetekben vesznek igénybe külső segítséget, például mielőtt váratlanul vendégség érkezik vagy a tavaszi nagytakarításkor” – tette hozzá Udvardy Szabolcs.

A koszos wc-t és fürdőt szégyelljük a legjobban

A Rendi kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok 90 százaléka beiktat egy extra takarítást, ha vendéget vár otthonába. A megkérdezettek fele az illemhelyiség és a fürdő rendbetételének esik neki először. „Ez nem is csoda, hiszen még mindig nagyon erősen él bennünk az attól való félelem, hogy megszólnak minket, ha nem elég tiszta a lakásunk, és a toalett, illetve a fürdő az, ahova leggyakrabban betekintést nyernek vendégeink” – tette hozzá a Rendi szakembere.

A gyereknek büntetés a takarítás?

Csaknem száz százalékos az egyetértés abban, hogy a gyerekeknek segíteniük kell szüleiknek a házimunkában, de abban már eltérnek a vélemények, hogy mikortól kell befogni a kicsiket a takarításra. „A kutatás résztvevőinek egyharmada úgy véli, hogy a gyerekek már 3 éves koruktól kivehetik részüket a feladatokból. Minden ötödik megkérdezett szerint azonban 5 éves kortól kell bevonni őket, és közel ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy elegendő, ha 8 éves kortól vesznek aktívan részt a rendrakásban és a lakás tisztán tartásában – ismertette a felmérés eredményeit Udvardy Szabolcs.  – Akadnak azonban szép számmal olyan szülők is, akik csak büntetésként vonják be gyermeküket a házimunkába.”

Pihenés, család, sport hiányzik leginkább

A megkérdezettek közel fele átlagosan 1-2 óra alatt végez a takarítással, de minden tizedik válaszadó beismerte, hogy egy-egy alkalommal akár több mint 4 órát is feláldoz szabadidejéből a tiszta otthonért. A legtöbb időt főzésre, a fürdőszoba és az illemhelyiség kitakarítására fordítjuk. Ráadásul többnyire hétvégén, főként szombaton szánunk időt a lakás tisztán tartására, csak nagyon kevesen, a magyarok 10 százaléka veszi a fáradtságot, és végzi el egy dolgos napból haza érve a piszkos munkát. A nők és a férfiak egyaránt a pihenést hiányolják a legjobban, így erre cserélnék le legszívesebben takarítással töltött idejüket. A nők a családjukkal, míg a férfiak sportolással töltenének több időt, ha más takarítana helyettük.

KERETES

Toplisták a Rendi nagy házimunka felmérése alapján

A leggyűlöltebb házimunkák:

 1. Ablakpucolás
 2. Vasalás
 3. Portörlés

 

A legkedveltebb házimunkák:

 1. Főzés
 2. Mosás
 3. Porszívózás, felmosás

 

A legidőrablóbb házimunkák:

 1. Porszívózás, felmosás
 2. Fürdő, WC tisztítása
 3. Főzés

 

A leggyakrabban végzett házimunkák (nők|férfiak):

 1. Főzés | Bevásárlás
 2. Mosogatás | Főzés
 3. Mosás | Porszívózás

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek