2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kezdődik a szüret a tokaji borvidéken

 Az esős idő ellenére a sárgamuskotályos szőlő szedésével hétfőn várhatóan megkezdődik a szüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken – tájékoztatta az állami tulajdonban lévő, a térség legnagyobb felvásárlójának számító Tokaj Kereskedőház Zrt. az MTI-t. A társaság közölte: idén 70-80 ezer mázsa szőlő, és mintegy 2 ezer mázsa aszúszem felvásárlását tervezi, a felvásárlási árakat már a nyár közepén meghirdették.

A tájékoztatás kitér arra, hogy az úgynevezett prémium borok előállítására alkalmas szőlő biztosításához szükséges termelési és szüretelési módszerek elterjedéséért a társaság idén differenciált árazási rendszert vezetett be, ezért a magas minőségű szőlőt szállító termelők munkáját kiemelt felvásárlási árakkal honorálja.

Ennek értelmében a Tokaj Kereskedőház Zrt., kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal, a minél jobb minőségű szőlő szüretelésére igyekszik ösztönözni az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező gazdákat, a legkiválóbb szőlő kilójáért 150-250 forintot is fizetnek.

A szüret hagyományosan a sárgamuskotály szedésével indul, a Tokaj Kereskedőház szeptember 15. és 21. között kizárólag 100 százalékban egészséges, fertőzéstől mentes szőlőt vesz át, kilogrammonként 110 forintos áron. A furmint és a hárslevelű szőlők szedése a sárgamuskotály szüretet követően kezdődhet, majd a szüreti időszakot a késői szüretelésű szőlő és az aszúszem felvásárlása zárja.

Az MTI-t a táraság arról is tájékoztatta, hogy az elmúlt hónapok rendkívül csapadékos időjárása komoly kihívás elé állította a termelőket, azonban a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel és gondosabb szőlőműveléssel idén is minőségi alapanyagot lehet előállítani.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek