2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Ipar 4.0 – kapuk előtt az új ipari forradalom

Gyökeresen átalakul az ipari tevékenység az egész nyugati világban, beleértve Európát is. Az Ipar 4.0-nak nevezett szemlélet- és technológiaváltás mostanra már Magyarországot is elérte. Ráadásul nem csak a multinacionális nagyvállalatok, hanem a hazai kis- és közepes cégek is bekapcsolódnak a folyamatokba.
Automatizálás, egyedi tömeggyártás, big data elemzés – csak néhány a jelenleg is zajló világméretű ipari átalakulás kulcsfogalmai közül. Az Ipar 4.0 keretében lényegében hasonló folyamatok mennek végbe a gazdaságban, ahogy az emberek hétköznapjaiban is: az okoseszközök, az egyéni megoldásokat kínáló digitális technológiák és sokszor az élőmunkát kiváltó automatizáció elterjedése. Mindez ráadásul már kinőtte a startupok és a vezető technológiai nagyvállalatok világát, számos magyarországi vállalkozás számára is a hétköznapok szerves részévé vált.
Számos hazai termelő cég használ már olyan többfunkciós terminálokat a gyártócsarnokaiban, amelyekkel a termelési folyamatokat tudja nyomon követni és szabályozni. Ezeknek az eszközöknek a különlegessége, hogy mind maga a berendezés, mind a rajta futó szoftver magyar fejlesztésű. Egy ilyen terminál képes arra, hogy a gyártósori termelés minden mozzanatáról adatokat gyűjtsön és ezek elemzésével gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá tegye a munkát.
„A jelenleg is zajló átalakulások egyelőre főként a vállalkozókat foglalkoztatják. Földcsuszamlásszerű változások helyett kisebb lépésekben változik a termelő szektor, ez pedig lehetőséget teremt a hazai vállalkozásoknak is, hogy bekapcsolódjanak az innovációba” – értékelte a helyzetet Herbály István, az RG-Net Kft. Ipar 4.0 szakértője. „Ezek az apró lépések nagyon komoly hatással bírhatnak. Ha a gyártási folyamatok jobb megszervezésével csak 1%-kal sikerül felgyorsítani egy üzem termelését, az a nyereségi oldalon akár több millió forintos többletet is jelenthet” – tette hozzá a szakértő.
A hazai innováció fontos pozitívuma, hogy a fejlesztések célcsoportjai sok esetben a kis és közepes vállalkozások. A legfeljebb néhány száz főt foglalkoztató termelőüzemek ritkán engedhetik meg maguknak a világpiacon elérhető komplex és drága rendszerek megvásárlását, amelynek minden elemére többnyire nincs is szükségük. A magyar fejlesztésű berendezések viszont az ő igényeikhez igazodva készülnek, elérhető áron, erősítve ennek a szektornak a versenyképességét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek