2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Így használd a bankkártyád külföldön

6+1 tipp a nyaraláshoz
 Bár a belföldi úti célok a népszerűbbek, egy friss felmérés szerint  a bankkártyával rendelkező nyaralók közel fele, 45 százaléka utazik határainkon túlra is. Köztük többen vannak olyanok, akik inkább készpénzzel fizetnek, pedig a bankkártya használat számos előnnyel jár. A CIB Bank összegyűjtött 6+1 tippet a külföldön nyaralóknak, amelyek segítségével a vakáció alatti bankkártya használat még kényelmesebb és biztonságosabb lehet.

A bankkártyával rendelkezők 45 százaléka határainkon túli utazást is tervez szabadsága idejére – derül ki a CIB Bank megbízásából készített felmérésből. Egy külföldi nyaralás rengeteg előkészülettel jár – legyen szó az úti cél kiválasztásáról, a szállásfoglalásról, a bevásárlásról vagy pl. a csomagolásról –, a pénzváltást pedig sokszor az utolsó pillanatig halogatjuk.
Szerencsére a hazai bankok által kibocsátott bankkártyákat a világ legkülönbözőbb pontjain is elfogadják, így nem kell kétségbeesnünk akkor sem, ha nem sikerült valutát váltanunk a nyaralás előtt. Bankkártyánk jól jöhet akkor is, ha az utazás során valamilyen váratlan költség merül fel, vagy ha nem váltottunk elég készpénzt ahhoz, hogy megvehessük a kiszemelt szuvenírt szeretteinknek. Az is előfordulhat, hogy a szálláshelyen nem találunk megfelelő „rejtekhelyet” az útra szánt valutánknak, nagy mennyiségű készpénzt pedig nem biztonságos magunknál tartani.
A CIB Bank összegyűjtött 6+1 olyan hasznos tippet, amelyek segítségével még kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetjük a bankkártya használatot külföldi utunk során.

6+1 tipp a külföldi nyaralás alatti bankkártya használathoz
1.    Utazás előtt mindig ellenőrizzük kártyánk érvényességi idejét, mert a lejárt plasztik egy távoli országban sokkal kellemetlenebb lehet, mint itthon.
2.    A biztonságos használat érdekében a bankkártyánkhoz az utazás előtt állítsunk be készpénzfelvételi és vásárlási limitet. Figyeljünk azonban arra is, hogy olyan keretet határozzunk meg, amelyet biztosan nem lépnénk túl napon belüli költéseinkkel, nehogy kellemetlen perceket éljünk át például egy drágább szuvenír vásárlása során valamelyik helyi üzletben.
3.    Érdemes a kártyánkat kibocsátó bank telefonszámát elmenteni, vagy felírni magunknak, hogy a kártya esetleges eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk erről a pénzintézetet.
4.    A nyaralás előtt ellenőrizzük a külföldi készpénzfelvétel díját! A bankok kínálatában találhatunk olyan kártyát is, amely ingyenes ATM-es külföldi készpénzfelvételt biztosít egyes országokban. Ilyen a CIB Visa Inspire Dombornyomott Bankkártya, amellyel az Intesa Sanpaolo Csoporthoz tartozó közel 10 000 ATM-ből vehetünk fel készpénzt díjmentesen, korlátlan alkalommal 11 országban, köztük pl. Horvátországban, Olaszországban vagy Egyiptomban.
5.    Ha még nem rendelkezünk kártyafigyelő szolgáltatással, az utazás megkezdése előtt fontoljuk meg ennek igénylését, hiszen így sms-ben értesítést kapunk kártyás tranzakcióinkról, legyen szó vásárlásról vagy készpénzfelvételről. Így egyszerűen nyomon tudjuk követni egyenlegünket.
6.    A legtöbb belépőjegyet, autópálya díjat, kompjegyet már meg lehet vásárolni bankkártyával is. Érdemes előre tájékozódni az interneten, hogy a tervezett útvonalon hol van-e erre lehetőség. A bankkártyás fizetés kényelmes, és a visszajáró apróval sem kell foglalkoznunk. Nemcsak biztonságos, de gyorsabb is a bankkártya használat például a magyarok legnépszerűbb nyaralási úti célja, Horvátország autópályái esetében, ahol sokszor még a sorok is rövidebbek a kártyás fizetést lehetővé tevő díjfizető kapuknál.
+1 Külön biztosítás helyett igényelhetünk a bankkártyánkhoz kapcsolódó utasbiztosítást is, így most akció keretében bizonyos pénzintézeteknél akár a teljes első éves kártyadíjat is megspórolhatjuk.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…