2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Húsvétkor is fogyasszunk hazai élelmiszert!

Válasszunk szezonális magyar termékeket, készítsük húsvéti ünnepi ételeinket kiváló ízű zöldségek felhasználásával, ezzel is segítsük a magyar termelőket, védjük családunk egészségét a biztonságos, magyar termékekkel – fogalmazott Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár egy pestkörnyéki üzletláncban, ahol a magyar termékeket népszerűsítette.
Az államtitkár felhívjuk a figyelmet az egészséges magyar zöldség-és  gyümölcsök kiválóságára. Mint mondta, a magyar termékek elsőrangú minőségűek és ízűek, mindent el kell követni, hogy a magyar fogyasztó hazai terméket vásároljon. Kardeván Endre a zöldségágazattal kapcsolatban úgy fogalmazott: magas jövedelem és munkahelyteremtő képessége miatt fejlesztése stratégiai fontosságú. Ezért a kormányzat kiemelt figyelmet fordít annak fejlesztésére, melynek kereteit a 2014-2020-as időszakban a Kert Magyarország program és a Magyar Zöldség-gyümölcs stratégia adja meg.

 

A fogyasztásösztönző programoknak, termék promócióknak és kóstoltatásoknak kiemelt szerepük van a fogyasztók megnyerésében. Az  Iskolagyümölcs-program rendkívül sikeres a diákok egészségesebb életmódra történő nevelésében, melynek keretében az idei tanévben 2032 iskola csaknem 539 ezer tanulója jut friss zöldség-gyümölcshöz. Fontos, hogy ezeket a programokat tovább tudjuk folytatni annak érdekében, hogy a hazai fogyasztók megismerjék és megszeressék a magyar termékeket – mondta az államtitkár. Ezt segítik az országos jelentőségű tanúsító védjegyeink is, amelyek garantálják a termékek megbízhatóságát és a kiváló minőségét. Ilyen országos jelentőségű, a Vidékfejlesztési Minisztérium által létrehozott és fenntartott védjegyeink a Hagyományok-Ízek-Régiók, a Kiváló Magyar Élelmiszer, és a Hungarikum tanúsító védjegyek.

 

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke a hazai termékeket népszerűsítő eseményen a többi között arról beszélt, hogy az idei hazai zöldség-gyümölcsszezon már elkezdődött, és a tavalyinál sokkal jobban alakul. A múlt évben ugyanis három hetet késett a természet, míg az idén másfél-két héttel előrébb tart. A termékek nagyon jó minőségűek – mondta a FruitVeB elnöke.

 

Hozzátette: az ágazat alapvető célja, hogy 2020-ig legalább 1 millió tonnával növelje a termelést.

 

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek