2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Hogyan vált pénzt a marslakó?

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő résztvevői erre is tudták a választ
Nyolc nagyvárosban, összesen 160 csapat, azaz több mint 700 általános iskolás részvételével zajlottak április-májusban a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntői.

A zsűri tapasztalatai alapján a gyerekek ismerik és alkalmazni tudják a pénzügyi fogalmakat. Látszott az is, hogy a tavalyihoz hasonló feladatokat nagyon begyakorolták a csapatok. Megfigyelhető volt ugyanakkor, hogy nagyobb információhalmazból nehezebben szűrik ki a lényeget, valamint szövegértési nehézségek miatt oldják meg rosszul a számolós feladatokat.

1 667 induló csapat közül csak a legjobb 160 csapat vehetett részt a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő, nyolc helyszínen – Budapesten, Miskolcon, Győrben, Pécsen, Zalaegerszegen, Kecskeméten, Debrecenben és Szegeden – zajló regionális középdöntőin.

A gyerekek játékos formában adtak számot tudásukról. Az alsós korosztályokban a diákok könnyen megbirkóztak a fogalommagyarázós vagy a családi költségvetéssel kapcsolatos feladatokkal és évek óta töretlen a szerepjáték népszerűsége is. Fogósabbnak bizonyult ugyanakkor a csapatoknak az olyan összetett feladat, ahol egy információhalmazból kellett kiszűrni a szükséges adatokat, majd azokkal számolni, tervezni. A kisebbeknek például egy előadás jelmezeinek elkészítéséhez kellett kiszámolni a költségeket több bolt kínálata alapján.

A felső tagozatosok összetettebb feladatokat kaptak. A legnehezebbnek bizonyult, amikor adott számokkal dolgozva  meg kellett tervezni egy előadás költségvetését, és ki kellett kalkulálni, minimum mennyiért kell ahhoz a jegyeket értékesíteni, hogy az előadásra fordított összeg befolyjon. A diákok ugyanakkor remekül teljesítették azokat a feladatokat, ahol meghatározások alapján kellett felismerni a pénzügyi fogalmakat, illetve érdekes szituációk születtek a szerepjátékban is. Itt különböző műfajokban, megadott pénzügyi kifejezések felhasználásával kellett egy jelenetet előadni, például egy banki ügyintézést krimiben vagy valutaváltást scifi-ben. Utóbbiból megtudhatta a közönség, hogyan váltana dollárt egy marslakó, ha a Földre tévedne.

„Évek óta arra törekszünk, hogy a pénzügyi vetélkedőnk keretében ne csak a fogalmakat tanulják meg a diákok, de tudják értelmezni és alkalmazni is a kifejezéseket a megfelelő szövegkörnyezetben és élethelyzetben. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy ki tudjanak állni, és a zsűri előtt kerek mondatokban értelmezzék a pénzügyi szakszavakat és helyzeteket. Most még ugyan játékos formában, életkoruknak megfelelő szinten teszik ezt, de ezek a képességek majd a hasznukra lesznek a jövőben, amikor önállóan kell a saját pénzügyeiket intézniük, akár egy banki vagy biztosítói alkalmazottal beszélve, akár, ha majd a vállalkozásukban kell például egy ügyféllel vagy partnerrel tárgyalniuk” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja. Hozzátette: már most is látszódik, hogy azokat a típusfeladatokat sokkal jobban megoldották a csapatok, amik már a korábbi években is szerepeltek, így gyakorolhatták a felkészülés alatt. Ilyen volt például a családi költségvetés, mint téma. Míg az első években még bizonytalanok voltak a diákok azzal kapcsolatban, milyen fontossági sorrendet érdemes felállítani a kiadásoknál, ma már az alsósok is tudják, hogy először a számlákat kell kifizetni, az alapvető élelmiszereket megvásárolni, és csak utána lehet a ruházkodásra, szórakozásra gondolni.

A középdöntők után a korosztályonkénti 8 legjobb csapat a júniusi budapesti döntőn méri össze tudását, hogy kiderüljön, kik lesznek 2015 legjobb pénzügyesei.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek