2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Hogyan válhat Magyarország a következő ipari forradalom éllovasává?

Hogyan válhat Magyarország a következő ipari forradalom éllovasává?

IPAR 4.0 sajtóközlemény
A technológia fejlődése gyökeres változásokat okozott a hétköznapjainkban. A következő hatalmas ugrás az ipari termelés területén történik – ez az Ipar 4.0, mellyel kapcsolatban Magyarországnak is sok tennivalója van!

Az elmúlt évtized technológiai fejlődése – különösen az infokommunikáció és számítástechnika területén – forradalminak nevezhető változásokat hozott a mindennapokban. Másképp kommunikálunk, informálódunk, tájékozódunk, hallgatunk zenét, nézünk filmet, mint tíz évvel ezelőtt. Ezekhez képest talán ma még kevésbé látványos az a változás, amit a hálózatba kapcsolt eszközök, a dolgok internete (Internet of Things) hoz magával, pedig akár már rövidtávon is ez a technológiai lépcsőfok lehet az, ami alapjaiban változtatja meg nem csupán az egyéni felhasználók életét, hanem azokat a termelési struktúrákat, rendszereket, üzleti modelleket is, amelyeknek köszönhetően a felhasználó által igénybe vett termékek, szolgáltatások létrejöhetnek.

Miközben a háztartásokat meghódították a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó, esetenként döntésképes eszközök, az ipari termelés területén is elindult egy technológiai forradalom. A változásokat már ma is egy összefoglaló névvel illetik a gazdasági, az IT és az ipar területén dolgozó szakemberek, ez pedig az Industry 4.0, azaz Ipar 4.0.

A magyar ipar fejlesztésének fő irányait az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégia jelöli ki. Az Irinyi Terv célja, hogy megteremtse a magyar gazdaság hosszú távú növekedésének hajtóerejét. Ahhoz, hogy modernebbé váljon az ipari termelés szerkezete, és elmozduljon a magasabb hozzáadott értékű termelés felé, át kell állni az innováció vezérelt gazdaságra, az iparnak a tudásra, a kutatás-fejlesztésre, a felsőoktatásra és a szakoktatásra kell támaszkodnia – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A stratégia egyik célja, hogy az ipar aránya a bruttó hazai termékben (GDP) a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2020-ig.

Az újraiparosítás segítésének komplex eszközrendszerében zászlóshajónak számít a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2017. január 3-án közzétett GINOP-1.1.3-16-2017-00001 „Termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása” pályázati felhívás és a ráépülő kiemelt projekt, melyet az IFKA és az IVSZ részvételével létrejött Konzorcium valósít meg.

A program célja a szemléletformálás, a demonstráció és a fejlesztés: Ipar 4.0 Mintagyárak és egy Ipar 4.0 Technológiai Központ létrehozásával a hazai termelő kkv-k fejlesztésének elősegítése, az Ipar 4.0 termelési rendszerek technológiai, ipari automatizálási, vezérlési megoldásai iránti nyitottságának fokozása. Mindehhez az IFKA iparfejlesztési, az IVSZ pedig a digitális gazdasággal kapcsolatos tapasztalataival járul hozzá. A 2,35 milliárd forint keretösszegű projektben a részt vevő feldolgozóipari kkv-k hiteles információkhoz juthatnak, valamint térítésmentesen szerezhetnek Ipar 4.0 minősítést, és vállalatra szabott fejlesztési tervet kaphatnak.

A konzorcium előzetes felmérései alapján nagy a nyitottság a vállalkozások részéről a program felé: a válaszadó kkv-k kétharmada, ezen belül a középvállalatok 87%-a készül fejlesztésre; és a nyilatkozók több mint felét érdekelné egy „Ipar 4.0-val kapcsolatos ingyenes képzés, technológiai bemutató vagy referencialátogatáson való részvétel”. Ráadásul a középvállalatok jó informatikai alapokkal rendelkeznek: főbb vállalatirányítási folyamataik döntő részéhez már az 50 főnél többet foglalkoztató kkv-k jelentős hányada szoftveres támogatást vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy megvannak az alapjai az ipari digitalizációnak.

Ezt a nyitottságot erősítheti tovább szemléletformáló kampányunk, mely során bemutatjuk az Ipar 4.0 módszereinek és eszközeinek előnyeit, hatékonyságnövelő hatásait. Az így felkeltett érdeklődést és figyelmet tovább fokozzuk demonstrációs eszközeinkkel és rendezvényeinkkel: a Modern Gyárak Éjszakájával, mellyel elsősorban az Ipar 4.0 munkavállalóit és a pályaválasztás előtt álló középiskolásokat szólítjuk meg; a Mintagyárak és a Technológiai Központ megnyitásával, mellyel két-háromezer kkv-s döntéshozót szeretnénk elérni; valamint Ipar 4.0 Országjárás roadshow-nkkal.

Azon cégek számára, akiket a fent említett eszközökkel sikeresen meggyőztünk az Ipar 4.0 elemeinek hasznosságáról, egy 3-5 napos konzultációt, „Tudástranszfert” biztosítunk, melyen számításaink szerint körülbelül 400 kkv vesz majd részt, s a legkomolyabb elköteleződést mutató 50 cég egy 10-20 napos, részletes Ipar 4.0 tervezést magában foglaló fejlesztés részese lehet, melynek végén megszerezhetik a konzorcium által kiadott Ipar 4.0 minősítést.

A program sikerességéhez természetesen szükség van a hazai gyártó kkv tulajdonosok, vezetők és döntéseiket előkészítők; a szakértők, tanácsadók, szakmai szövetségek és a gazdasági kamarák; valamint a véleményformálók (oktatók, szakértők, szakpolitikai döntéshozók) és nem utolsósorban a média aktív szerepvállalására, együttműködésére is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek