2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Határtalan turizmusfejlesztés

Sikerült megvalósítani a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében életre hívott Infotour projektet – jelentették be december 7-én sajtótájékoztató keretében a megyeházán.

Sok éves múltra tekint vissza az együttműködés Borsod-Abaúj-Zemplén és a szomszédos Kassa megye közt. Kassai kezdeményezésre két projektet indítottak az elmúlt időszakban.

Két program
A MEDIAVEL történelmi, kulturális örökségen alapuló tematikus utak mentén közös programcsomagok kidolgozását, illetve a kapcsolódó múzeumokban új, interaktív kiállítások létesítését tartalmazta. A másik az Infotour projekt, amely keretében barna alapon egyedi turisztikai útjelző táblákat (Magyar Közúttal közös fejlesztésű) helyeztek ki a tematikus útvonalak mentén. Illetve térképes tájékoztató táblákat állítottak fel a fő csomópontokban és állomásokon. Ezen túlmenően többnyelvű idegenforgalmi kiadványokat, térképeket jelentettek meg. A MEDIAVEL összköltsége 420 ezer euró volt, amiből 93 ezerrel vett részt a Kulcs-Tour Kft., az Infotuor projekt 380 ezer eurójából 163 ezer jutott a miskolci cégre.

Közösen továbbra is

A sajtótájékoztató keretében Kovács János megyei főjegyző emlékeztetett arra, hogy 2007-ben elsősorban lapunk, a Kulcs Magazin kiadására hozták létre a Kulcs-Tour Kft-t, azonban bizonyos idegenforgalmi feladatai is voltak a megyének, amelyek ugyancsak ide kerültek. Kiemelte, hogy a magyar-szlovák idegenforgalmi projekt megvalósítása során sikerült megoldani az előfinanszírozással kapcsolatos problémát és megvalósítani a fejlesztéseket, amelyek hosszú éveken át szolgálják majd a helyi turizmust. Kovács János kitért arra is, hogy január 1-től jelentősen változott a megyei önkormányzat tevékenysége, amely középpontjába a területfejlesztés, a vidékfejlesztés került. Tekintettel a szép számú műemlékre, megyénk világörökségeire, a két borvidékre a kitörési pontok közt tartják számon az idegenforgalmat, amely fejlesztésében a jövőben is szeretnének együttműködni Kassa megyével.
Jana Kovácsová, a kassai kerületi önkormányzat turisztikai osztályvezetője elmondta, hogy a megvalósult két közös program náluk egy nagy projekt része, szervesen kapcsolódott a Kassa 2013 Európa kulturális fővárosa előkészítéséhez.
– Remélem sok terv, cél áll még előttünk a régió turisztikai fejlesztése terén – jelentette ki optimistán a szlovák idegenforgalmi szakember.

Jelzett örökség

Nagy Katalin projektmenedzser elmondta, hogy kettős feladatuk volt a projekt keretében, egyrészt a két megye turisztikai kínálatának tematikus útvonalra fűzése, programcsomag kialakítása, másrészt a tájékoztató táblák elkészítése, kihelyezése. Az úgynevezett barna táblákat az országutak mellett helyezték ki és a tematikus utak – ipari örökség, gótikus, bor-utak, vártúra – állomásaira hívja fel a figyelmet. Azért választották a barna színt, mivel a nemzetközi gyakorlatban ez a turisztikai információs táblák festése. Ilyen táblák egyébként az országban máshol nem találhatók, de lehet, hogy a jövőben máshol is átveszik majd a mintát, amelyet a Magyar Közúttal közösen dolgoztak ki. Ezen túlmenően nagy térképes táblákat is kihelyeztek, amelyek a projekt elemeit mutatják be, illetve a megyében található további kiemelt attrakciókat.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek