2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Hányszor húzhat hasznot az ingatlanközvetítő, egy ingatlan eladásából?

Hányszor húzhat hasznot az ingatlanközvetítő, egy ingatlan eladásából?

Jár-e kétszer a közvetítői díj?

 Ha ez az eset nem velem történik meg, talán el sem hiszem. A címbeli kérdések mondhatni költőiek, mert sem szabály, sem egységes álláspont, sem törvény nem szabályozza ezt, maximum csak a tisztességes üzleti magatartás, de történetem szereplői ennek bizony híján vannak.

Eleinte nem értettem, hogy miért van sok ingatlan hirdetés alatt, hogy ingatlanközvetítők ne keressenek, de most már saját történetemből tudom, hogy ez a szakma is felhígult, sok a kókler, sok az etikátlan közvetítő, aki sokk bosszúságot okoz. Tisztelet a kivételnek!

Röviden a tények: Egy miskolci ingatlanunk értékesítését, egy helyi ingatlanközvetítőre bíztam, aki hét hónap után jelentkezett egy vevővel. Közben elmondta, hogy egy olyan társirodát is bevon az ügyletbe, ahol a hölgy ingatlanközvetítő, a férj pedig ügyvéd. Erre, mint mondta azért van szükség, mert annak az ingatlanközvetítőnek hatalmas ügyfélköre van, amit egy előző, országos cégnél szerzett. Ne lepődjek meg, ha az Ő elérhetőségüket látom a hirdetésekben. Ez nekem nem kerül többe, marad a 3,0 százalékos jutalék, majd Ők osztoznak rajta.

Nem volt ellene kifogásom, hiszen az volt a célom, hogy az ingatlan mihamarabb vevőre találjon. A vevő jött, a szerződést az iroda ügyvédje elkészítette. Igaz a foglalót a szerződéskötés napja helyett csak másfél hónap múlva utalták, de ez nem jelentett problémát. Az már igen, hogy a négy hónapos fizetési határidő lejártával, az adás- vételi szerződésben meghatározott összeget nem hozták, s többé nem jelentkeztek.

Mivel a megbízási szerződésben az állt, hogy az első pénzmozgásból kell kifizetnem a jutalékot, azt át is utaltam a közvetítőnek.

Innen indult a bonyodalom. Az ingatlanközvetítő ugyanis átküldte az újabb szerződést, amelyben legnagyobb meglepetésemre, újabb 3 százalékot kért ugyanannak az ingatlannak a közvetítéséért.

Nem volt elég, hogy egy félig elvégzett munkáért egyszer már fölvette a teljes jutalékot, másodszor is elkérte volna. Sőt megjegyezte, hogy Én mindenképpen jól jártam, mert ott maradt nekem a foglaló kétharmada. Egyébként is ez a szokás a közvetítőknél. /Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez hazugság, csak az ilyen etikátlan közvetítőknél van így, mint ebben a két irodában./ Magára valamit is adó, korrekt ingatlanközvetítő, – mint azt több iroda vezetője is elmondta – akkor veszi föl a teljes jutalékot, ha az adás-vétel valóban megtörtént.

Azt az ajánlatomat, hogy a munkájukért kifizetek nekik 100 000 ft-ot, és a már átutalt jutalékért keressenek új vevőt, s a végén elszámolunk, természetesen nem fogadták el.

Hová fordulhatunk, ha elégedetlenek vagyunk a szolgáltatással?

Sajnos ez is költői kérdés. Ingatlan közvetítők kamarája nincs. Felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy ma, amikor ilyen magas árakon kelnek el az ingatlanok, s egyre több a visszaélés, erre feltétlenül szükség lenne.

Van ugyan a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége, de a saját maguk által létrehozott etikai kódex, csak a saját tagjaikra érvényes. Természetesen az említett két iroda nem tagja semmilyen szakmai szövetségnek… Miért nem csodálkozom?

Van Magyar Ingatlanszövetség, de az-az ingatlanközvetítők érdekképviseleti szerve.

Létezik a kamarákon belüli a Békéltető testület, de határozata nem kötelező érvényű.

Marad tehát a bíróság, ahová jogorvoslatért fordulhatunk, de nincs egységes álláspont, több körülménytől függ, hogy hogyan ítélkeznek. Volt már, hogy vissza kellet adnia a közvetítői jutalékot az eladónak, az el nem végzett munkáért, és olyan is, hogy nem ítélte ezt a bíróság.

Ami a szerződésekből kimaradt…

Mindig alaposan elolvasom a szerződéseket, amikor aláírom, de erre a vis majorra, nincs benne utalás, mint ahogy arra sem, hogy mit kell vállalnia a díjért pontosan a közvetítőnek.

Megnéztem több közvetítő szerződését is, sehol nincs ilyen pontja a szerződéseknek, tehát ez csupán a vezetőn múlik, hogy hogyan dönt. Ha hosszútávon gondolkodik, vagy azon, hogy megmaradjon a jó híre vagy sem az irodának, akkor az egyszer kifizetett jutalékért végigviszi az adás-vételt. Ha nem, akkor így járhat az eladó, mint Én. Mindenkit óva intek attól, hogy olyan szerződést írjon alá, amelyben erre az esetre nincs opció, illetve, csak akkor egyenlítse ki a jutalékszámlát, ha már a kezében van a teljes vételár.

Megkérdezheti a Kedves Olvasó, hogy miért nem írom le a közvetítő irodák nevét a cikkben, hogy az ilyeneket messzire elkerüljék az ügyfelek. Egyszerű az ok, mert a személyiségi jog rájuk is érvényes. Természetesen személyesen mindenkinek elmondhatom.

Orosz B. Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …