2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Halott bolygón nem lehet kereskedni: verseny helyett együttműködést!
Halott bolygón nem lehet kereskedni: verseny helyett együttműködést!

Halott bolygón nem lehet kereskedni: verseny helyett együttműködést!

Halott bolygón nem lehet kereskedni: verseny helyett együttműködést! „A gazdaság már jóval a politika előtt belátta, hogy halott bolygón nem lehet kereskedni. Az szomorú, hogy a politika csak ezután ismerte fel a kérdés fontosságát”.- többek között ez is elhangzott a Piac és Profit „Cégek a fenntartható világért” című konferenciáján és dialógusán, amelyen a gazdaság és a környezet szakértői, a versenyszféra és a közélet szereplői egyaránt arra keresték a választ, van-e esély arra, hogy a válság miatt átalakuló gazdaság harmóniában képes működni az élhető környezettel.  

A válság kapcsán egy új gazdasági világrend van kialakulóban. Ahogyan a kormányoknak, úgy a fogyasztóknak is szemléletváltozásra van szükségük. A világgazdaság és a természeti környezet egyre súlyosabb állapotának árnyékában immár negyedik alkalommal megrendezett esemény a legkülönfélébb álláspontok és vélemények ütköztetésével a lehető legszélesebb körben biztosított teret a konstruktív párbeszédhez. Amíg Dr. Hámori Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára szerint a kialakuló új gazdasági rendszer is piacgazdaság marad, de a pénz által vezérelt gazdaság a produkció által vezérelt gazdaság felé mozdul el, Dr. Szerdahelyi György, a KHEM osztályvezetője arról számolt be, hogy az alternatív energiaforrások kiaknázására kész stratégiával rendelkezik az ország, de pénz híján kevés az esély ennek gyors megvalósítására.
Dr Pataki György, a Szent István Egyetem docense szerint a kutatások szerint az emberek nem az anyagi jólétre, hanem emberi kapcsolatokban gazdag, boldog magánéletre vágynak, és párbeszéddel, öntudatos állampolgári magatartással van út a fenntartható társadalomhoz.
„Egy ilyen dialógus önmagában kevés ahhoz, hogy már holnaptól új gondolkodásmód érvényesüljön, de arra kiváló lehetőség, hogy az üzleti és a politikai szférától az egyes egyének szintjéig mindenki átgondolja felelősségét és lehetőségeit a cselekvésre.” – hívta fel a figyelmet Demcsák Mária, a Piac és Profit főszerkesztője.
A rendezvényen külön hangsúlyt kapott a vállalatok társadalmi felelősségvállalása is, melynek kapcsán olyan szakértők fejthették ki véleményüket, mint Dr. Szeles Péter a PR Szövetség elnöke vagy Dr. Vida Gábor akadémikus.
A rendezvényt idén többek között olyan előadók fémjelezték, mint Dr. Gyulai István (Ökológiai Intézet); Dr. Kerekes Sándor (Országos Környezettudományi Intézet); Czirják Sándor (Magyar Fejlesztési Bank), de felszólaltak az eseményen a Piac és Profit által immár tíz éve kiadott Üzleti Etikai Díj korábbi nyertesei is. A Kiadó a díjat olyan nagy- és kisvállalatoknak adja, amelyek példát mutatnak az etikus, együttműködő, mások érdekeire is tekintettel levő gazdálkodásban, és a környezettel harmóniában, annak érdekeit is figyelembe véve képesek létezni.

– VÉGE –

    
 

A részletes cikk a www.piacesprofit.hu linken lesz hamarosan olvasható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek