2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Ha azt kérdezem mi a hivatásod, akkor mit válaszolnál?

„Mi leszel, ha nagy leszel?” A bűvös mondat gyerekkorunkban valósággal beleégett a tudatunkba, annyiszor hallottuk. A kezdeti lelkes válaszok után, ahogy haladtunk előre az életkorunkban, egyre kevésbé éreztük kellemesnek a témakör részletesebb feszegetését.

Ennek kapcsán a „hiba” egyáltalán nem bennünk keresendő, sokkal inkább a társadalmi változásoknak tudható be. Amíg ugyanis néhány évtizeddel korábban teljesen elképzelhető volt egyetlen szakmára áldozni az egész életünket, addig a mai fiatalabb generáció tagjai közül kevesen terveznek egyetlen munkahelyen maradni akár öt évig is.

Rövid bejegyzésünk a „multipotencialitás” témáját járja körbe azt a kérdést boncolgatva, hogy miért nem jelent feltétlenül problémát az, ha többféle munkakör egyaránt érdekel minket.

A „multipotencialitás” fogalma

Multipotenciálisoknak nevezik azokat a személyeket, akik nem a lustaságuk miatt nem teszik le a voksukat egyetlen hivatás mellett sem, hanem mert túlságosan is sok dolog érdekli őket ahhoz, hogy egyetlen egyet ki tudjanak választani.

Főként az idősebb generáció tagjai számára lehet szokatlan és nehezen érthető ez a jelenség. Elvégre ők leginkább egyetlen szakmára specializálódtak, amit aztán hosszú évekig vagy évtizedekig végeztek legjobb tudásuk szerint.

A több lábon állás, illetve a specializáció ereje

Ennek a bejegyzésnek egyáltalán nem az a célja, hogy állást foglaljon akár az egyetlen hivatás melletti lojális munkavégzés vagy a multipotencialitás mellett. Mivel minden személyiséghez más és más beállítódás társul, ezért nem is lehetne egyértelmű győztest hirdetni közülük.

A több lábon állás mellett szól például, hogy a készségek és tapasztalatok halmozása segít ellenállóbbnak lenni a különféle társadalmi vagy gazdasági változások kapcsán. Ha az ágazat, amelyben éppen tevékenykedünk hanyatlásnak indul, akkor zökkenőmentesen tudunk alkalmazkodni a változó körülményekhez, és átképezni magunkat egy másik iparágra.

Ezzel szemben egy jól megválasztott szakmában mély és értékes ismereteket szerezve is juthatunk meglehetősen messze akár anyagi, egzisztenciális vagy erkölcsi szempontból is. Ehhez csakis kitartásra, szorgalomra és némi tehetségre van szükségünk.

Meddig fokozható a multipotencialitás?

A hosszú távú eredményesség érdekében érdemes nem a végletekig fokozni a több lábon állást. Ahogy a mondás is tartja, „aki sokat markol, az keveset fog”.

A választott irányok között érdemes mértéket tartanunk, és egyszerre maximum három projektben részt vennünk párhuzamosan. Így minden területen fókuszáltak maradhatunk.

Ha pedig elkezdünk egy tevékenységet, ne hagyjuk azt abba pár hét múlva, hanem igenis mélyedjünk el benne huzamosabb ideig./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek